Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Bouře Matthew zesílila na hurikán, Kolumbie a Jamajka už vydaly varování

Hurikán
Hurikán
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Miami - Americké Národní středisko pro hurikány (NHC) dnes oznámilo, že tropická bouře Matthew dnes nad Karibským mořem zesílila až na hurikán třetí kategorie. Už ve středu si Matthew vyžádal jednu oběť. Na ostrově Svatý Vincent v Malých Antilách při bouři zahynul šestnáctiletý chlapec.

Vítr, který živel doprovází, dosahuje rychlosti 185 kilometrů za hodinu. Hurikán by mohl v pondělí ráno místního času zasáhnout východní část Jamajky.

Matthew se dnes ve 20:00 SELČ nacházel asi 140 kilometrů severně od Punta Gallinas na severním cípu Kolumbie a 765 kilometrů jihovýchodně od jamajské metropole Kingstonu. 

 

Zdroj: YouTube

Pohybuje se západním až jihozápadním směrem rychlostí 19 kilometrů za hodinu.

Kolumbijská vláda už vydala varování před hurikánem na území poblíž hranice s Venezuelou. Na pozoru by měli podle NHC mít také obyvatelé Venezuely, Jamajky, Haiti, Dominikánské republiky a Kuby.

I Jamajka už aktivovala činnost národního bezpečnostního střediska a premiér Andrew Holness svolal mimořádné zasedání parlamentu, který by měl rozhodnout o přípravách na příchod živlu. Na východě ostrova by mohlo napršet až 20 centimetrů vody. Lze proto očekávat záplavy a sesuvy půdy. Povodně zřejmě postihnou i metropoli Kingston.

Témata:  bouře hurikán Kolumbie

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy