reklama

Hurikán Matthew se stal nejsilnějším v Atlantiku od dob řádění hurikánu Felix v roce 2007. Uragán nyní míří na Jamajku. "Vláda je v nejvyšší pohotovosti," uvedl mluvčí jamajské vlády Robert Morgan. "Doufáme, že nás hurikán nezasáhne, ale pokud se tak stane, vynasnažíme se ze všech sil předvést, že jsme lidé na svém místě," dodal s tím, že v pohotovosti jsou záchranáři, policisté, vojáci.

Jamajčané zaplnili obchody, aby se zajistili nouzovými zásobami. "Odešla jsem z práce, abych si vyzvedla pár věcí, svíčky, drobnosti, chleba," řekla Angella Wageová (41) v narvaném obchodě v metropoli Kingstonu. Podle Evana Thompsona z jamajské národní meteorologické služby, by první dopady bouře mohli místní obyvatelé pocítit již dnes.

Posledním velkým hurikánem, který Jamajku zasáhl, byl v roce 2012 hurikán Sandy. Vypadá to, že Matthew je zatím ještě mocnější, než byl v roce 1988 hurikán Gilbert, který způsobil na Jamajce největší škody v moderní historii země.

Kolumbijská vláda už vydala varování před hurikánem na území poblíž hranice s Venezuelou. Na pozoru před hurikánem by se měli mít také obyvatelé Haiti, Dominikánské republiky a Kuby.

Už ve středu si Matthew vyžádal jednu oběť. Na ostrově Svatý Vincent v Malých Antilách při bouři zahynul šestnáctiletý chlapec. Vzpomínaný hurikán Felix v září 2007 způsobil rekordní materiální škody i smrt 150 lidí.