reklama

"Bavili jsme se o tom, jak budeme reagovat a jak se budeme přizpůsobovat klimatickým změnám," uvedl Sobotka s tím, že to je téma, kterému se Brown dlouhodobě věnuje i vzhledem k problémům se suchem, které Kalifornie má.

Při debatě o hospodářské spolupráci přišla řeč například na Transatlantické obchodní a investiční partnerství (TTIP). Politici spolu hovořili také o aktuálních ožehavých otázkách mezinárodní politiky. "Mluvili jsme také o migrační krizi a hodně času jsme strávili diskuzí o Sýrii, o tom, jak postupovat," uvedl také k asi hodinovému setkáni.

Před jednáním s kalifornským guvernérem v pondělí Sobotka ještě v Los Angeles navštívil firmu SpaceX, která se zabývá lety do vesmíru. Návštěva společnosti vedené jedním z nejznámějších podnikatelů nové generace Elonem Muskem ho prý hodně překvapila - i tím, jak velmi mladý tým lidí v ní pracuje.

Dopoledne Sobotka jednal v Hollywoodu se zástupci šestice předních filmových studií, kterým se snažil představit Česko jako atraktivní filmovou lokalitu. "Dnes je naším největším konkurentem Londýn a Budapešť, to z toho jednoznačně vyplynulo," uvedl ke schůzce. Filmovým producentům na ní představil také novou podobu investičních pobídek, které Česko chystá.

Večer místního času zahájí Sobotka v San Francisku filmový festival Czech that film a poté odletí zpět do vlasti, kam by se měl vrátit dnes večer.