Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poplach v Karibiku, USA začaly kvůli hurikánu Matthew evakuovat Guantánamo

Hurikán
Hurikán
Foto: NASA **www.nasa.gov**

Miami - Hurikán Matthew s větrem o rychlosti 240 kilometrů v hodině se blíží k Jamajce a Haiti, na Kubu má dorazit v úterý. USA už proto začaly evakuovat část personálu a rodiny vojáků ze základny Guantánamo.

Na základně Guantánamo je 5500 lidí, k nimž patří 61 osob uvězněných za terorismus. Mluvčí základny Julie Ann Ripleyová řekla, že byla vyhlášena povinná evakuace pro všechny, jejichž přítomnost není nezbytná, a také pro 700 příslušníků rodin vojáků. Zbývající se mají přesunout do připravených úkrytů.

Matthew je jeden z nejsilnějších atlantických hurikánů z minulých let. V sobotu se téměř zastavil, ale postupně se má začít přesouvat směrem k Jamajce. Počítalo se s tím, že dnes místního času (v pondělí SELČ) zasáhne východní část Jamajky, podle posledních propočtů se bude sunout víc na východ a může dosáhnout až na jihozápadní výběžek Haiti.

Další den pak hurikán zřejmě zasáhne Kubu. Prezident Raúl Castro už odjel do města Santiago na východě ostrova, aby dohlédl na přípravy.

Jamajské úřady upozornily, že na Jamajce může bouře zasáhnout hlavní turistické oblasti včetně Montego Bay na severu ostrova. Premiér Andrew Holness vyzval občany, aby se připravili na nejhorší.

Záchranářské a policejní týmy jsou na Jamajce v pohotovosti a po celém ostrově jsou k dispozici úkryty. Obyvatelé si dělají zásoby vody a potravin.

Podle předpovědí by při přechodu bouře mohlo na Jamajce a na Haiti napršet téměř 40 centimetrů vody. Haitské úřady počítají s tím, že se na moři vytvoří vysoké vlny, a zahájily dobrovolnou evakuaci z ostrůvků jižně od Haiti.

Témata:  U.S. Base Guantanamo 1 počasí hurikán

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 21:41

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy