Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrské děti v Libanonu potřebují vzdělání, tvrdí europoslanci

Vlajka EU
Vlajka EU
Foto: Mikuláš Křepelka / INCORP images

Štrasburk - Syrským dětem, které před válkou uprchly do Libanonu, je potřeba zajistit vzdělání. Evropská unie by proto měla na tyto účely zvýšit objem pomoci.

Během dnešní rozpravy na zahájení plenárního zasedání ve Štrasburku se na tom shodli poslanci Evropského parlamentu (EP). Klíčové podle nich ale je zastavit válku v Sýrii, která si vyžádala už přes 300.000 obětí.

Jak řekl eurokomisař pro sousedskou politiku Johannes Hahn, Evropská unie si dala po dárcovské konferenci v Londýně závazek, že se bude snažit umožnit vzdělání všem syrským uprchlíkům v hostitelských zemích. "Je to důležité pro blaho dětí, pro regionální stabilitu, ale je to také v našem vlastním zájmu," řekl eurokomisař. Unijní partneři v blízkovýchodních zemích podle něj musejí vědět, že při nich nynější osmadvacítka stojí. EU již na vzdělávání v Libanonu vynaložila desítky milionů eur a podle Hahna je připravena udělat ještě víc.

"Syrské děti již přišly o léta školní docházky, to musíme dohnat," komentoval současnou situaci nizozemský europoslanec Jeroen Lenaers z lidovecké frakce, který nedávno Libanon navštívil. Podpora ze strany EU je podle něj v zemi vítána a oceňována. Jak během debaty zmínil polský europoslanec Ryszard Czarnecki z frakce konzervativců a reformistů, členové EP mohou mít rozdílné názory na uprchlíky v Evropě, nejspíš se ale všichni shodnou, že je třeba "investovat do vzdělání dětí přímo na místě, aby se tak zabránilo jejich naverbování do radikálních organizací".

Italská lidovecká europoslankyně Anna Maria Corazzaová Bildtová se rozhovořila celkově o tragické situaci v Sýrii, kde jsou v posledních týdnech zejména v Halabu "traumatizovány a vražděny syrskou armádou za podpory Rusů desítky dětí". "Evropská unie musí zahájit jednání, neexistuje žádné vojenské řešení. Rusko musí respektovat humanitární právo a vrátit se k jednacímu stolu," uvedla.

Témata:  Libanon europoslanci EU

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:23

Rakušan si prosadil změny v zákoně o zbraních, vláda novelu schválila

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy