reklama

V Panamských dokumentech je uveden mimo jiné švagr nynějšího prezidenta Si Ťin-pchinga, který proslul svou kampaní proti korupci ve všech vrstvách čínské společnosti, či dcera bývalého premiéra Li Pchenga.

Podle mezinárodního konsorcia investigativních novinářů (ICIJ), které se podílelo na zveřejnění dokumentů, Teng Ťia-kuej, který má za manželku prezidentovu starší sestru, získal v roce 2009 dvě offshoreové firmy. K čemu byly tyto společnosti využívány, není podle zpravodajského serveru BBC jasné. V roce 2012, kdy byl Si Ťin-pching jmenován generálním tajemníkem čínské komunistické strany, byly obě firmy spící.

Řada internetových novinových článků o Panamských dokumentech a příspěvků na toto téma na sociálních sítích se dnes podle AP nedala v Číně otevřít. Blokáda nicméně nebyla úplná, k přečtení byly například zprávy zmiňující fotbalistu Lionela Messiho a další osobnosti v dokumentech, které se nevztahovaly k Číně, uvedla agentura AP.

Novinářské odhalení rozsáhlé sítě firem v daňových rájích, které během více než 30 let pomáhala zakládat panamská poradenská firma Mossack Fonseca, čínská média kritizovala. Podle nich jsou hlavními terči kauzy oponenti Západu, především ruský prezident Vladimir Putin.

"Pokaždé, když došlo k takovémuto úniku dokumentů, převzala kontrolu nad interpretací západní média. Především vliv Washingtonu je patrný. Informace, které jsou pro USA negativní, jsou minimalizovány, pozornost je naopak věnována ne-západním vůdcům, jako je Putin," napsal Lidový deník, který vydává čínská vládní komunistická strana.