reklama

Vize budoucího syrského státu by měla ctít principy povstání z března 2011 a respektovat jej jako svrchovaný, demokratický a pluralitní národ. Syřané o tento cíl usilují šest let a nehodlají se vzdát svého cíle. Ovšem jak mnozí přiznávají, dosáhnout jej vlastními silami je prakticky nemožné - zvláště pokud čelí neustálému bombardování, hladovění a mučení. Ve svých projevech se obracejí na Evropskou unii, aby splnila svou povinnost a připravila cestu směřující k ukončení konfliktu a ochraně civilního obyvatelstva, píše server Politico.

Civilisté označují situaci v Sýrii za peklo, ze kterého viní útoky organizované prezidentem Bášárem Asadem za pomoci Ruska, ty jsou příčinou největšího počtu úmrtí. Civilní infrasturktura - od zdravotnických zařízení až po místní zastupitelstva - je terčem režimních náletů, které mají rozvrátit život v opozičních oblastech. Léta jsou Syřané vyzýváni k ochraně těchto oblastí a vytvoření bezletových pásem - ale bezvýsledně.

Americký ministr zahraničí John Kerry koncem září v Radě bezpečnosti OSN jasně uvedl, že pokud má existovat nějaká naděje na příměří v Sýrii, je jako první krok nutné ochránit civilní obyvatelstvo před syrskou vládou a Ruskem. OSN musí urychleně napravit předchozí chybu, která zhatila dvě předchozí příměří: jeho nedostatečné prosazování. Selháním v obou případech bylo následné masivní bobmardování, což nelze jen tak smést se stolu. Těmi, kdo na to doplatili nejvíc, byli syrští civilisté.

Evropská unie vyjádřila ohledně útoků pobouření a odsouzení, ale neudělala nic proti tomu, aby nějakým způsobem zamezila jejich dalšímu pokračování. Spokojila se pouze s odsouzením a přesunem odpovědnosti výhradně na Asadovu vládu a Rusko, ale konkrétní opatření na ochranu syrského obyvatelstva žádná nepodnikla. Podle USA je zřejmé, že pokud chtějí evropští lídři usilovat o příměří a ukončení konfliktu s výhledem na společnou vizi v Sýrii, je třeba se zasadit o konkrétní opatření. Jako jeden z prvních tak učinil německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier veřejnou podporou Johna Kerryho a požadavkem na bezletové zóny. Nyní se čeká, zda i ostatní představitelé vlád budou následovat jeho příkladu a prokáží jednotnost evropského postoje k ochraně syrského civilního obyvatelstva.

Američané nadále obviňují Asada a Rusko z blokování mírových snah, konkrétně z nedodržování termínů, rovněž se domnívají, že Rusko je odpovědné za nedávný útok na humanitární konvoj. To se zatím nepotvrdilo, ale podle dobře informovaných míst už jsou připravena příslušná ultimata. Mezi ně patří i umožnění přístupu humanitárních konvojů do oblastí ovládaných režimem prezidenta Asada. 

Evropská unie by se ale neměla soustředit pouze na vnější vliv, je třeba, aby intenzivně a efektivně čelila globální teroristické hrozbě i na vlastním území. Je třeba, aby se zabývala případy válečných zločinů a jejich stíhání v rámci vnitrostátní i mezinárodní jurisdikce. Existuje značné množství důkazního materiálu v případech zaměřených proti konkrétním jednotlivcům - včetně příslušníků syrského režimu, kteří hledali útočiště v Evropě. Jejich odhalení a potrestání by mělo být naději pro syrský lid a důležitým znamením, že se v jejich záležitosti něco děje.