Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

IS se neštítí ničeho, na syrské vojáky měl použít yperit, zní z Damašku

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Damašek - Syrská státní média v pondělí večer oznámila, že Islámský stát (IS) použil při útoku yperit. Stalo se tak v bitvě o armádní letiště ve východní provincii Dajr az-Zaur.

Zpráva nemohla být nezávisle ověřena. "Teroristé použili granáty s hořčičným plynem, což způsobilo udušení obětí," oznámila státní televize. Syrská média neupřesnila, kolik mrtvých si útok Islámského státu na přísně střežené letiště jižně od města Dajr az-Zaur vyžádal.

Yperit (hořčičný plyn) leptá oči, pokožku a plíce. Podle mezinárodního práva je jeho používání zakázané. Pozorovatelé již několikrát obvinili Islámský stát z použití chemických zbraní, včetně yperitu, v bojích v Iráku a Sýrii. Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW) stejné obvinění vznesla i vůči syrské armádě.

Agentura Amak, která je islamistům blízká, již dříve oznámila, že bojovníci Islámského státu podnikli útok na vesnici vedle letiště u Dajr az-Zauru. Dva sebevražední atentátníci prý se svými vozidly vjeli do vojáků a "desítky jich usmrtili".

Asi 60 procent města Dajr az-Zaur, kde žije více než 200.000 lidí, je pod kontrolou IS. Při ruských leteckých útocích proti radikálům zahynulo v pondělí v Dajr az-Zauru sedm civilistů.

Témata:  Islámský stát chemické zbraně Sýrie

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 13:25

Zelenskyj přiznal další problémy. Armádě chybí rakety i vybavení

Ukrajině chybí dostatečná vzdušná obrana k tomu, aby dokázala zastavit ruský útok na město Černihiv na severu země, který si vyžádal již deset obětí na životech. Uvedl to ve středu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy