Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Le Penová je také na seznamu Panama Papers. Nejbližší kolegové odváděli peníze z Francie

Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Marine Le Penová, francouzská nacionalistická politička a právnička, od roku 2011 předsedkyně Národní fronty. Jde o dceru francouzského politika Jean Marie Le Pena.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Skandál Panama Papers dolehl také na předsedkyni krajně pravicové strany Národní fronta (FN) Marine Le Penovou. Lidé z jejího nejbližšího okolí používali "důmyslný offshoreový systém", kterým odváděli peníze z Francie.

"Nejbližší okruh věrných" Le Penové podle listu Le Monde využíval systému fiktivních firem a falešných faktur "mezi Hongkongem, Singapurem, Britskými Panenskými ostrovy a Panamou", aby unikl francouzským kontrolním úřadům.

Hlavní roli při tom hrál účetní expert blízký FN Nicolas Crochet a podnikatel Frédéric Chatillon. Jeho agentura pro FN zajišťuje vztahy s veřejností.

Oba již v pondělí v předstihu v prohlášení uvedli, že novinářům mohou poskytnout dokumenty dokazující "naprostou zákonnost" těchto aktivit. Národní fronta v jiném komuniké ujišťuje, že do kauzy Panama Papers není zapletena.

Kauza se nějakým způsobem dokýtá také asi 70 bývalých i současných politiků. Řada jmenovaných už se ohradila, naposledy ve Francii někdejší šéf evropského fotbalu Michel Platini. V dnešním rozhovoru s deníkem Le Figaro právník tohoto bývalého francouzského fotbalisty řekl, že Platini své panamské konto řádně nahlásil úřadům ve Švýcarsku, kde žije.

Témata:  Marine Le Pen Francie Panama Papers

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 11:50

WHO hovoří o globální pandemii. Obává se šíření ptačí chřipky

Světová zdravotnická organizace (WHO) vyjádřila znepokojení nad šířením ptačí chřipky (H5N1) na nové živočišné druhy a lidi. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy