Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Island se bouří proti premiérovi, žádají jeho hlavu. Prezident zatím vyčkává

Volby na Islandu
Volby na Islandu
Foto: dailymail.co.uk **dailymail.co.uk**

Rejkjavík - Skandál Panama Papers má vážné politické důsledky na Islandu. Tamní premiér Davíd Gunnlaugsson dnes požádal prezidenta Ólafura Ragnara Grímssona o rozpuštění parlamentu. Předsedovu vlády hrozí vyslovení nedůvěry.

Po setkání s premiérem ale prezident oznámil, že nejprve svolá rozhovory s hlavními politickými stranami a teprve pak se rozhodne, zda vypíše nové volby.

Už asi desetina ze zhruba 330.000 obyvatel Islandu podepsala petici, která vyzývá premiéra k rezignaci. Předseda středopravé vlády je jedním ze světových státníků, kteří jsou údajně zapleteni do skandálu s využíváním daňových rájů. V pondělí večer se na demonstraci v centru metropole Reykjavíku sešlo na 10.000 lidí. Gunnlaugsson v pondělí odstoupit odmítl.

Podle serveru Iceland Monitor se proti premiérovi postavili už i členové jeho vlastní strany.

Server Iceland Monitor uvedl, že pondělní protest před budovou parlamentu v Reykjavíku byl jednou z největších politických demonstrací v dějinách Islandu. Lidé pískali na píšťaly, bubnovali na bubny a někteří mávali banány, aby naznačili, že žijí v banánové republice.

Zdroj: YouTube

Kauza Panamských dokumentů se objevila v neděli, když novináři z několika zemí zveřejnili informace uniklé z panamské právní a poradenské společnosti Mossack Fonseca.

Například Gunnlaugsson údajně prostřednictvím offshoreové firmy zatajil milionové investice do bank ve své zemi. Když se v roce 2013 stal premiérem, byl přitom zapojen do vyjednávání o osudu tří islandských bank, které zkrachovaly v důsledku finanční krize na konci minulého desetiletí.

Témata:  Island Panama Papers

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 15:10

Londýnem se proháněli splašené vojenské koně

Centrem Londýna se ve středu prohánělo několik splašených koní, uprchli britské vojenské jednotce Household Cavalry. Zranění při tom utrpělo pět lidí, čtyři odvezli do nemocnice.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy