Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak si vedl exprezident Kováč (†86)?: Našel odvahu postavit se Mečiarovi

Michal Kováč, bývalý slovenský prezident
Michal Kováč, bývalý slovenský prezident
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Bratislava - Slovenská média po úmrtí bývalého prezidenta SR Michala Kováče analyzují jeho politiku. Všímají si především sporu s expremiérem Vladimirem Mečiarem.

První slovenský prezident po vzniku státu v roce 1993 Michal Kováč zosobňoval Slovensko progresivní a civilizované, proevropské a prozápadní, napsal dnes list Sme. "Zvolil si odvahu. Zvolil si pravdu a řekl ne bezpráví. Řekl ne v době, kdy bylo pro mnohé jednodušší říct mečiarovské mašinerii ano. Dal zemi naději tehdy, kdy této naděje bylo málo," napsalo Sme na svém webu o Kováčovi.

Podle časopisu .týždeň Kováč v politice dlouho působil jako podřízený úředník, který poslušně vykonává vůli jiných. "Takovým mužem byl až do chvíle, když se vzepřel vůli Vladimíra Mečiara, nejmocnějšího muže ve státě a když svým projevem v parlamentu vyvolal jeho odvolání z funkce a předčasné parlamentní volby," míní časopis.

"Michal Kováč se z nevýrazného politika ve stínu Vladimíra Mečiara jako prezident změnil na symbol odporu proti mečiarismu. První porevoluční slovenský prezident ukázal mnoho osobní odvahy a po té i smíření, slušnosti a pokory," napsal list Denník N.

List Hospodárske noviny na svém webu připomněl, že Kováč se nedožil odsouzení únosců svého syna do Rakouska, ke kterému došlo v roce 1995. Vyšetření případu brání amnestie, které udělil Mečiar.

Deník Pravda uvedl, že Kováč se trvale zapsal do dějin národa coby první prezident samostatného demokratického Slovenska. "Kandidoval sice za Mečiarovo politické hnutí, ale po zvolení parlamentem dal veřejný slib, že bude prezidentem všech občanů," poznamenal deník.

Témata:  Michal Kováč Slovensko Vladimír Mečiar

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.