reklama

K incidentu došlo ve čtvrtek 29. září ve vídeňské čtvrti Favoriten. Podle očitých svědků se po ulici přehnal muž v osobním autě a za pokřiku „Allahu Akbar" skrze otevřené okénko se snažil najet vozidlem do chodců. Nikdo nebyl zraněn, Když se mu čin nepodařil, měl také napadnout policisty.

Matka zadrženého Turka uvedla, že se její syn po zatčení rozplakal. Podle rodičů se mladík ve vazbě naprosto zhroutil. Tvrdí také, že jejich syn není žádný terorista, ale že si v autě prostě jen pobrukoval rapovou písničku a že slova „Alláhu Akbar" byla součástí skladby, píše server The Local.

Podle tamních médií byl útočník identifikován jako jednadvacetiletý Ibrahim C. původem z Turecka. Policejní mluvčí Thomas Keiblinger ale s verzí rodičů nesouhlasí. „Jel přímo na chodce Bylo to pro ně velmi nebezpečné, podařilo se jim jen těsně uniknout rychlým skokem stranou," popisoval situaci. Dodal, že i během zatčení podezželý stále křičel: „Prosím, Alláhu, pomoz mi, prosím, Allahu Ákbar".

Podle místních médií policie našla v autě Korán, který si údajně půjčil od svého otce. Rodiče Ibrahima, Aysun a Mehmet, trvají na tom, že jejich syn není terorista a že nechová žádné sympatie k Islámskému státu. Podle nich jel jejich syn šel ven pouze proto, aby přivezl pizzu. „Chodci šli přes ulici, když svítila červená, můj syn nejel v pěší zóně," dodal jeho otec.

Místní média uvedla, že Ibrahim byl nezaměstnaný, jeho rodiče však řekli, že nová práce už byla v dohledu a že jejich syn není agresivní typ. Objevila se také informace, že Ibrahimovi byl už před časem odebrán řidičský průkaz kvůli držení konopí, i když není jasné, jestli ho v době incidentu měl zpět nebo ne.

Incident vyvolal velké obavy také proto, že k němu došlo jen několik hodin předtím, než porota v Grazu shledala muže vinným ze zabití. I tento útočník najel v plné rychlosti do davu lidí. Alen Rizvanovic (27) zabil tři lidí a dalších 36 zranil, než jej byla policie schopna nakonec zastavit. K útoku došlo 20. června 2015, Rizvanovic prý vystoupil posléze vystoupil z vozidla a bodal do kolemjdoucích.

Někteří rakouští novináři a odborníci na balkánský terorismu uvedli, že útok v Grazu byl ve skutečnosti činem islámského terorismu, který se ale rakouské orgány údajně pokusily zakrýt nebo jej nebyly ochotny vyšetřovat. Rizvanovic prý zradikalizoval v dnech před útokem, jeho manželka podala svědectví, podle kterého byla nucena nosit šátek. Manžel ji také zbil, když vyšla ven v šortkách.