Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nová čísla: Z Ruska po roce 1990 emigrovalo až 18 milionů obyvatel

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Za poslední čtvrtstoletí z Ruska emigrovalo podle oficiálních statistik 4,5 milionu lidí, skutečný počet je ale podle nevládních organizací třikrát až čtyřikrát vyšší.

Napsala to agentura Interfax s odvoláním na informace ruského Výboru občanských iniciativ (KGI). Rusové se nejčastěji stěhují do Německa, Spojených států, Izraele a Kanady.Podle informací KGI, který v roce 2012 založil bývalý ruský ministr financí a vlivný národohospodář Alexej Kudrin, ve skutečnosti v daném období Rusko opustilo 13 až 18 milionů lidí. Podle úředních údajů v zemi žije 143,5 milionu obyvatel, takže se vystěhoval zhruba každý desátý.Podle výboru nabývá problém emigrace nebezpečných rozměrů, protože země ztrácí intelektuální a sociálně ekonomický potenciál. V posledních letech vyjíždějí ze země stále častěji mladí, vysokoškolsky vzdělaní lidé.

Témata:  Rusko obyvatelstvo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy