Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Putina se skandál Panama Papers netýká, nemá prý žádné peníze

Vladimír Putin
Vladimír Putin
Foto: kremlin.ru

Moskva - Skandál Panama Papers nemusí ruského prezidenta Vladimira Putina zajímat. Šéf Kremlu totiž žádné peníze nemá, uvedl v komentáři pro Echo Moskvy publicista Matvej Ganapolskij.

Po zveřejnění všech jmen Rusů, kteří posílali peníze do daňových rájů přes ruského violoncelistu Sergeje Roldugina, teď začnou slavit vítězství všichni ti, kdo prý věděli o Putinově ukradených miliardách. Panamské dokumenty jsou na stole a jejich výpověď je prý nezvratná. Jenže ve skutečnosti na Putina nikdo nic nemá a nebude mít.

Autor odkazuje na petrohradského virtuóza, přes jehož firmy mohly projít miliardy z pochybných transakcí podnikatelů, považovaných za Putinovy staré přátele. Roldugin, Putinův přítel a kmotr jeho dcery, podle dokumentů z panamské právní firmy Mossack Fonseca zprostředkoval masivní převody ve výši dvou miliard dolarů (47 miliard korun) pro lidi z blízkého okolí ruského prezidenta.

Putin si je vědom, že jakmile by peníze použil, kdokoli by se mohl zeptat, kde peníze vzal. A kdyby je předal do úschovy nějakého "čestného" Roldugina, nemá záruku, že ho bývalý kamarád nepodrazí, jakmile ztratí úřad.

"Vladimir Putin se opírá o skupinu podnikatelů, jejichž jádro tvoří přátelé z dob, kdy nynější prezident působil v Petrohradě. Využívá je k řešení operativních a občas neveřejných úkolů," cituje autor z analýzy listu Novaja gazeta. Všichni vědí, o jaké úkoly jde, poznamenává Ganapolskij.

Za dveřmi jsou volby, kde vzít peníze na zaplacení důchodců? Kde vzít peníze na výplatu demonstrantů? Vidíme-li, jak po ulici evropské metropole kráčí proruská demonstrace - je to právě z této peněženky. Vidíme-li, jak jakási evropská strana volá po zrušení protiruských sankcí - je to opět z té samé peněženky.

V sovětských dobách komunistické politbyro schvalovalo výdaje na financování komunistických stran a prokomunistických hnutí, buněk a médií. Teď o tom rozhoduje Putinovo politbyro, miliardáři Kerimov, Mordašov a Kostin, management banky VTB, vedení Rosněfti, představenstvo Sberbanky a další lidé, sedící na penězích. Platí daň za velikost Ruska. Platí, aby lidem vtloukli do hlavy legendu o mírumilovném a správném Rusku, které vede jejich přítel Putin.

Témata:  Vladimír Putin Rusko Panama Papers

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 14:39

V Česku se potvrdily stovky nových případů černého kašle

V Česku během uplynulého týdne přibylo dalších 1494 nových případů černého kašle, uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ) v pondělí. Celkem se od začátku letošního roku potvrdilo téměř 7900 případů onemocnění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy