Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kazašský tisk řeší podivnou věc. Co se děje s prezidentem?

Kazachstán
Kazachstán
Foto: Pixabay

Astana - Zprávy o zdravotním stavu Nursultana Nazarbajeva se v kazašském tisku prakticky neobjevují. Diplomaty proto překvapilo zveřejnění zprávy, že je prezident kvůli nachlazení v péči lékařů.

Nazarbajev (76) je u moci víc než čtvrtstoletí a otázka nástupnictví už delší dobu znepokojuje západní, ruské a čínské investory. Vzhledem k mnohamiliardovým částkám, které vložili do těžebních projektů v surovinově bohaté zemi, mají investoři na stabilitě Kazachstánu značný zájem.

Nazarbajev ale dosud svého nástupce neurčil, i když jeho nejstarší dcera Dariga pomalu stoupá na mocenském žebříčku. Nedávno byla jmenována senátorkou.

Zpráva kazašské prezidentské kanceláře nepřináší o Nazarbajevových zdravotních problémech žádné přesnější informace. Není ani jasné, zda se prezident léčí doma nebo je hospitalizován.

Prezidenty států postsovětské Střední Asie v poslední době trápí vážné zdravotní problémy. Počátkem září zemřel na mozkovou mrtvici dlouholetý prezident Uzbekistánu Islam Karimov a kyrgyzského prezidenta Aslambeka Atambajeva stihl koncem září na cestě do New Yorku infarkt.

Témata:  Kazachstán Nursultan Nazarbajev

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy