Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Novozélandský ministr obrany se pustil do Číny, přišla reakce

Nový Zéland
Nový Zéland
Foto: Tākuta / Edward Hyde

Peking - Novozélandský ministr obrany Gerry Brownlee na mezinárodním fóru v Pekingu ostře kritizoval Čínu za zvyšování napětí v Jihočínském moři. Reakce přišla záhy.

Brownlee Čínu kritizoval za to, že v Jihočínském moři buduje umělé ostrovy s přistávacími dráhami, čímž vyvolává další obavy. "Příkladem zvyšováním napětí je stavební činnost a rozmísťování vojenských prvků ve sporných oblastech," podotkl Brownlee.

Jako host konference v Pekingu Brownlee vyzval země, mezi nimiž panují neshody ohledně územních nároků v moři, aby podnikly kroky, kterými zmírní napětí. "Stavíme se proti činům, které narušují mír a podkopávají vzájemnou důvěru," uvedl.

Předsedající fóra, která je zároveň exnáměstkyní čínského ministra zahraničí, poznámka Brownleeho popudila. "Doufáme, že země, kterých se spory netýkají, budou respektovat to, že země, které tyto spory vedou, si je vyřeší mezi sebou," reagovala Fu Jing. "Jak se už ukázalo, vměšování rozdíly jen zvětšuje a někdy i zvyšuje napětí," dodala.

Jihočínské moře je významnou obchodní trasou. Kromě Číny se o moře dělí ještě Brunej, Malajsie, Filipíny, Tchaj-wan a Vietnam.

Témata:  Čína Nový Zéland

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 16:38

Češi budou ve volbách do europarlamentu vybírat ze 30 uskupení

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy