reklama

Francie zavedla nový zákon, podle kterého musí cizí dopravci platit ve Francii řidičům alespoň minimální francouzskou mzdu. Podle informací MfD na to doplatil český řidič, kterého zastavila policie a požadovala potvrzení o mzdě ve francouzštině.

To ale řidič předložit nemohl a stal se tak jedním z prvních Čechů, kteří dostali pokutu za nízkou mzdu. "Zaplatili jsme to za řidiče, protože s takovým opatřením nesouhlasíme. Kdyby řidič nezaplatil, nemohl by pokračovat v jízdě," řekl MfD Radoslav Kusák, šéf ČSAD Uherské Hradiště.

Deník uvádí, že podobné pokuty se mohou stát v příštích letech samozřejmostí. Západoevropské země totiž chrání své pracovní trhy před řidiči z levnějších zemí tím, že vymýšlejí opatření, která mají vyrovnat náklady. Zavádí tak například povinnost pro řidiče přespat v hotelu, nikoliv v kabině kamionu.

"O stejném opatření uvažují i další země. Od 1. ledna 2017 Rakousko, Nizozemsko a Belgie, ještě do konce letošního roku Itálie. To je pro celoevropskou dopravu naprosto nepředstavitelné. Nejde o ochranu zaměstnance, jediným smyslem je naše firmy vytlačit z trhu," řekl deníku Vojtěch Hromíř, šéf sdružení autodopravců Česmad Bohemia.