Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

První oběť Panama Papers: Islandský premiér definitivně rezignoval

Panama Papers
Panama Papers
Foto: Pixabay

Reykjavík – Kauza Panama Papers má první oběť. Ve středu pozdě večer definitivně rezignoval islandský premiér Sigmundur Davíd Gunnlaugsson. Oznámil mluvčí jeho Pokrokové strany po jednání všech parlamentních stran. Premiér přitom ještě v úterý mluvil o tom, že se funkce vzdává pouze dočasně.

Na podzim, tedy půl roku před koncem stávajícího volebního období, jsou naplánovány předčasné volby. V čele ostrovní vlády stane dosavadní ministr zemědělství a místopředseda vládní Pokrokové strany Sigurdur Ingi Jóhansson.

Dosavadní vláda hodlá pokračovat bez Gunnlaugssona, ale opozice jí chce nadále vyslovit nedůvěru a dosáhnout konání voleb do 45 dnů.

Podle Panamských dokumentů koupili Gunnlaugsson a jeho manželka Anna Sigurlaug Pálsdóttirová firmu v daňovém ráji na Britských Panenských ostrovech, kterou využívali k investicím milionů dolarů. Když se Gunnlaugsson stal v roce 2009 poslancem, svůj 50procentní podíl ve firmě zamlčel. O osm měsíců později tento podíl prodal manželce za jeden dolar.

Společnost měla významný podíl ve třech velkých islandských bankách, které v důsledku finanční krize zkrachovaly. Gunnlaugsson je z toho důvodu obviňován ze střetu zájmů. Poté, co se v roce 2013 stal islandským premiérem, vedl jednání o budoucnosti těchto bank s věřiteli.

Ve středu večer demonstrovaly třetí den po sobě v Reykjavíku proti vládě tisíce Islanďanů a na budovu parlamentu házeli vajíčka a banány.

Kancelář premiéra před několika dny serveru EuroZprávy.cz sdělila, že premiér tato obvinění odmítá a ani on, ani jeho žena neměli v úmyslu své investice tajit. „Podíl ve Wintrisu byl přiznáván jako aktivum na daňových přiznáních premiérovy ženy od roku 2008. Nebyly porušeny žádné parlamentní zákony o přiznáních," uvádí. Dále vysvětloval, že od roku 2010, kdy došlo k jejich svatbě, podávají premiér i jeho žena daňová přiznání společně.

Témata:  Island Panama Papers

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 18:02

Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci Ukrajině, Tchaj-wanu a Izraeli

Americký prezident Joe Biden podepsal návrh zákona o pomoci pro Ukrajinu, Tchaj-wan a Izrael, což znamená, že Spojené státy vyčlení na balíček pro Kyjev přibližně 61 miliard dolarů. Několik hodin předtím ho podpořil Senát.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy