Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kauza Panama Papers je pokus o destabilizování Ruska, řekl Putin

Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Vladimir Putin, prezident Ruské federace
Foto: kremlin.ru

Moskva - Ruský prezident Vladimir Putin označil zveřejnění takzvaných Panamských dokumentů o firmách svých přátel v daňových rájích za pokus destabilizovat situaci v Rusku.

Dokumenty uniklé z panamské právní firmy Mossack Fonseca hovoří o masivních převodech ve výši dvou miliard dolarů (47 miliard korun) lidmi z blízkého okolí ruského prezidenta Vladimira Putina. Právní společnost tvrdí, že se stala obětí hackerského útoku a že média charakter její činnosti překroutila

Putin připomněl, že jeho jméno není v dokumentech uniklých z panamské právní kanceláře vůbec zmíněno. Podezření, že jeho přítel, petrohradský hudebník Sergej Roldugin prý mohl přes své firmy v daňových rájích vyprat miliardy dolarů, označil za "nesmysl".

Roldugin se podle prezidenta sice pokouší podnikat, ale na miliardy si rozhodně nepřišel. "Skoro všechny peníze, které vydělal, utratil v cizině za hudební nástroje, které přivezl do Ruska," řekl Putin a zdůraznil, že je hrdý na takové lidi, a to tím spíše, že Roldugin z vlastní kapsy platí koncerty propagující ruskou kulturu v cizině. "Jsem hrdý, že mám takové přátele," řekl.

Témata:  Vladimír Putin Panama Papers

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy