Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cameron se přiznal. Měl jsem peníze v daňovém ráji, oznámil

David Cameron
David Cameron
Foto: g7germany.de

Londýn - Britský premiér David Cameron připustil, že měl ziskový podíl v investičním offshore fondu svého otce. Prodal jej za více než 30000 liber. V přepočtu tedy více než milion korun.

Panamské dokumenty odhalily, že Cameronův otec měl v daňových rájích fond s názvem Blaimore Holdings. Nyní britský premiér přiznal, že v něm měl v minulosti ziskový podíl. Ten však v roce 2010, ještě než se stal premiérem a po smrti svého otce, prodal za 31 500 liber. 

"Zaplatil jsem daň z příjmu z dividend, ale zisk zde existoval. Byl však menší, než kolik činil příspěvek na daňi z kapitálových zisků, takže jsem neplatil daň z kapitálových výnosů, ale jinak to podléhalo všem daním ve Velké Británii podle normálních způsobů," řekl Cameron v rozhovoru pro ITV. Dodal, že chce být otevřený, neboť nemá co skrývat.

Po odhalení dokumentů mluvčí Downing Street uvedli, že se jedná o soukromou záležitost, později vydali prohášení popírající, že by britský premiér profitoval či hodlal v budoucnu profitovat z offshorového fondu. Nyní však přiznal, že v minulosti v něm měl podíl, který v roce 1997 koupil za necelých 12500 liber.

V rozhovoru pro ITV news však odmítl, že by Blaimore Holdings založená v roce 1980 jeho otcem vznikla za účelem vyhnutí se daní a píše se o tom nespravedlivě. Na svého otce je prý hrdý a špatně nese fakt, že je jméno jeho otce "vláčeno bahnem." Mnozí se však pozastavují nad tím, proč trvalo tak dlouho, než takto vystoupil a hovoří se o tom, zda bude muset rezignovat či nikoliv.

Témata:  David Cameron Velká Británie Panama Papers

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy