Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cameron se přiznal. Měl jsem peníze v daňovém ráji, oznámil

David Cameron
David Cameron
Foto: g7germany.de

Londýn - Britský premiér David Cameron připustil, že měl ziskový podíl v investičním offshore fondu svého otce. Prodal jej za více než 30000 liber. V přepočtu tedy více než milion korun.

Panamské dokumenty odhalily, že Cameronův otec měl v daňových rájích fond s názvem Blaimore Holdings. Nyní britský premiér přiznal, že v něm měl v minulosti ziskový podíl. Ten však v roce 2010, ještě než se stal premiérem a po smrti svého otce, prodal za 31 500 liber. 

"Zaplatil jsem daň z příjmu z dividend, ale zisk zde existoval. Byl však menší, než kolik činil příspěvek na daňi z kapitálových zisků, takže jsem neplatil daň z kapitálových výnosů, ale jinak to podléhalo všem daním ve Velké Británii podle normálních způsobů," řekl Cameron v rozhovoru pro ITV. Dodal, že chce být otevřený, neboť nemá co skrývat.

Po odhalení dokumentů mluvčí Downing Street uvedli, že se jedná o soukromou záležitost, později vydali prohášení popírající, že by britský premiér profitoval či hodlal v budoucnu profitovat z offshorového fondu. Nyní však přiznal, že v minulosti v něm měl podíl, který v roce 1997 koupil za necelých 12500 liber.

V rozhovoru pro ITV news však odmítl, že by Blaimore Holdings založená v roce 1980 jeho otcem vznikla za účelem vyhnutí se daní a píše se o tom nespravedlivě. Na svého otce je prý hrdý a špatně nese fakt, že je jméno jeho otce "vláčeno bahnem." Mnozí se však pozastavují nad tím, proč trvalo tak dlouho, než takto vystoupil a hovoří se o tom, zda bude muset rezignovat či nikoliv.

Témata:  David Cameron Velká Británie Panama Papers

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.