Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

USA prý plánuje kybernetický útok na Rusko. Moskva zuří a posílá ostrou reakci

Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr., 47. viceprezident USA
Joseph Robinette „Joe“ Biden, Jr., 47. viceprezident USA
Foto: kmu.gov.ua **www.kmu.gov.ua**

Moskva – Média už několik dní spekulují, že by USA mohly podniknout nebývalou kybernetickou tajnou akci zaměřenou proti Rusku jako odplatu za údajné ruské vměšování do amerických prezidentských voleb. Tato slova podpořil i americký viceprezident Joe Biden. Reakce Moskvy přišla vzápětí.

Už před několika dny jsme vás informovali, že se objevila informace o tom, že CIA byla požádána, aby předložila Bílému domu možnosti týkající se rozsáhlého „tajného" kybernetického útoku, který by měl obtěžovat a uvést do „rozpaků" vedení Kremlu.

Tyto informace nepřímo podpořil i Biden, který se nechal slyšet, že Washington pošle „vzkaz" Putinovi a že to udělá „v čase, který si vybere, a za okolností, které budou mít největší dosah". Na otázku, zda se americká veřejnost dozví, jako zprávu USA vyslaly, odpověděl: „Doufám, že ne".

Rusko v reakci varovalo, že pokud chtějí USA konflikt, budou ji mít. Moskevští vojenští experti tvrdí, že Vladimir Putin neustoupí před stupňujícím se napětím, které panuje mezi světovými velmocemi. Zároveň obvinili Bílý dům z „agresivity".

Ruský generál ve výslužbě a ředitel ruského Střediska politologie Jevgenij Bužinskij popsal tuto provokativní akci jako „totální konfrontaci", píše britský server Express. „Samozřejmě, že přijde reakce. Rusko to vidí tak, jak to vidí Putin, je to totální konfrontace na všech frontách. Chcete-li konfrontaci, tak ji dostanete..." vzkázal.

Mluvčí ruské vlády Dmitrij Peskov Bidenovy hrozby se rychle odsoudil. „Hrozby namířené proti Moskvě a vedení našeho státu jsou bezprecedentní, protože byly vyjádřeny na úrovni amerického viceprezidenta," uvedl. „Na pozadí této agresivní nepředvídatelné linie musíme přijmout opatření na ochranu našich zájmů vedoucí k zajištění rizik," dodal.

Putinův poradce Jurij Ušakov také obvinil Spojené státy z „bezprecedentního ohrožení" a „krajní drzosti".

Témata:  Rusko USA Joe Biden

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy