Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Spojené státy možná vyšlou do Sýrie 250 členů speciálních jednotek

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: marines.com **www.marines.com**

Damašek/Washington - Spojené státy zvažují vyslání dalších 250 členů speciálních jednotek do Sýrie.

Podle Pentagonu mají jako poradci přispět k boji proti radikálům z organizace Islámský stát (IS). V Sýrii je nyní 50 specialistů z USA.

Zdroje z Pentagonu oznámily, že cílem nasazení specialistů je pomoci místním jednotkám zapojeným do boje proti IS připravit se na boj o Rakku v Sýrii a o Mosul v Iráku.

Spojené státy mají v Iráku přes 3000 vojáků, kteří tam působí jako poradci a podílejí se na výcviku. Několik set z nich jsou členy speciálních sil.

Hnutí IS utrpělo v minulých dnech v Sýrii několik neúspěchů v bojích, jejichž cílem je ztížit radikálům přístup do jejich centra v Rakce. Podařilo se také dobýt klíčové město Šaddádí v provincii Hasaká na severovýchodě země.

"Zvažujeme několik návrhů na urychlení porážky IS poskytnutím pomoci místním silám, ale konečné rozhodnutí zatím nepadlo," oznámil mluvčí amerického námořnictva Jeff Davis.

Témata:  U.S. ARMY USA Sýrie

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy