reklama

Učinil tak kvůli kauze takzvaných Panamských dokumentů, v nichž je zmíněn jeho zesnulý otec. Informovala o tom agentura Reuters.

Cameron se tímto krokem pokusil ukončit otázky kolem jeho osobních financí a případného zapletení do aféry týkající se převádění peněz do daňových rájů. Kritici premiérovi vyčítají, že váhal se zveřejněním podrobností o svých finančních vazbách na otcovu offshoreovou firmu.

Podle mediálních zpráv Cameron publikoval svá daňová přiznání jako vůbec první britský premiér. Dokumenty pokrývají období let 2009-10 až 2014-15. Mimo jiné z nich vyplývá, že v posledním zahrnutém finančním roce 2014-15 dosáhly příjmy ministerského předsedy 200.307 liber (6,7 milionu Kč), z čehož zaplatil 75.898 liber (2,5 milionu Kč) na daních, napsala agentura Reuters. V příjmech je zahrnutý jeho plat 140.522 liber (4,7 milionu Kč) či 46.899 liber (1,6 milionu Kč) z pronájmu domu jeho rodiny v Londýně.

Cameron prohlásil, že důvodem k publikaci jinak běžně tajných podrobností o osobních financích je snaha o "naprostou otevřenost a transparentnost". Analytici ale uvedli, že zveřejnění Cameronových daňových přiznání znamená, že záležitost premiérových financí bude nadále na titulních stranách médií.

Deník The Guardian mimo jiné upozornil na "další kontroverzní skutečnost", kterou jsou podle něj dvě platby ve výši 100.000 liber (3,3 milionu Kč), jež na Cameronův účet poslala v roce 2011 jeho matka. Podle deníku The Guardian Cameronovi rodiče v minulosti převedli rodinný dům na svého nejstaršího syna Alexandera Camerona. Suma vyplacená Davidovi po smrti jeho otce v roce 2011 je chápána jako premiérův podíl.