Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

U Antarktidy bude největší rezervace na světě

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Masarykova univerzita Brno

Sydney - U Antarktidy vzniká největší mořská přírodní rezervace na světě. Zóna v oblasti Rossova moře a ve východní části Antarktidy bude zabírat rozlohu více než 1,55 milionu čtverečních kilometrů.

Po letech jednání se na tom dnes na výročním zasedání v australském Hobartu shodli členové Komise pro zachování živých mořských zdrojů v Antarktidě (CCAMLR), kterou tvoří 24 států a Evropská unie. Dohody se podle agentury AFP podařilo dosáhnout poté, co s ní jako poslední z členů komise vyslovilo souhlas Rusko.

Nová zóna v oblasti Rossova moře a ve východní části Antarktidy bude zabírat rozlohu více než 1,55 milionu čtverečních kilometrů, upřesnil novozélandský ministr zahraničí Murray McCully. Je to 12 procent Jižního oceánu. Nový Zéland a Spojené státy projekt iniciovaly a mají za úkol přírodní rezervaci chránit.

"Náš původní návrh doznal určitých změn, abychom získali jednomyslnou podporu 25 členů CCAMLR. Konečná dohoda je kompromis mezi ochranou moře, stálým rybolovem a vědeckými zájmy," řekl šéf novozélandské diplomacie McCully.

Témata:  Antarktida

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:36

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy