Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Libanonským prezidentem bude generál Michel Aún, hlasování bylo chaotické

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Adam Mráček / INCORP images

Bejrút - Vleklý politický spor v Libanonu je u konce, prezidentem země se stane bývalý armádní velitel Michel Aún (81). I dnešní hlasování v parlamentu bylo ale značně chaotické.

Zisk prezidentského křesla pro Aúna je součástí politické dohody, která počítá s jmenováním sunnitského vůdce Saada Harírího premiérem.

V prvním kole Aún získal 84 hlasů od 127 přítomných poslanců, což bylo o dva méně, než potřeboval k vítězství. V dalších kolech bylo zase odevzdáno více hlasovacích lístků, než bylo v sále zákonodárců.

Aúnovi v následujících kolech hlasování stačila již jen podpora 65 poslanců, nakonec získal 83 hlasů. Generál je křesťan, ale podpořil ho i radikální Hizballáh.

Podle libanonských zvyklostí dělení hlavních funkcí mezi šíity, sunnity a křesťany má být prezidentem maronitský křesťan, premiérem sunnitský muslim a šéfem parlamentu šíita.

Témata:  Libanon volby

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 20:34

Rusko poslalo na Zelenského atentátníka. Sbíral informace

Polská policie ve středu zatkla muže podezřelého, že poskytoval pomoc ruské vojenské rozvědce GRU při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Tuto informaci zveřejnila polská prokuratura na svém webovém portálu. Podezřelému hrozí až osm let odnětí svobody.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy