Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Rusko chce bojovat proti překrucování dějin. I v Československu

Rusko
Rusko
Foto: Pixabay

Moskva - Tým odborníků při ruské Radě bezpečnosti, která je nejvyšším poradním orgánem prezidenta Vladimira Putina, bude nově čelit pokusům o překrucování dějin. Dnes to uvedl deník Kommersant.

Mezi hlavními historickými událostmi, které jsou často překrucovány, je podle expertního týmu vývoj v České republice, respektive v Československu v roce 1968. 

Podle odborníků se historická fakta stala obětí "destruktivních akcí" zahraničních centrál v rámci jejich protiruské politiky. Zahraničí vede proti Rusku dezinformační kampaň a hybridní válku, při které využívá "historickou negramotnost" ruské mládeže, tvrdí experti.

Dodávají, že falzifikaci je vystaveno šest nejdůležitějších etap sovětských a ruských dějin, přičemž je třeba ruskou interpretaci koordinovaně obhajovat. Jednou z etap je i vztah tehdejšího Sovětského svazu k politickým krizím v někdejší Německé demokratické republice, v Maďarsku a v Československu.

Podle odborníků je také potřeba obhájit politiku carského Ruska a SSSR, podíl Sovětského svazu na porážce nacistického Německa za druhé světové války nebo správnou interpretaci paktu Molotov-Ribbentrop, v jehož tajném dodatku se Moskva a Hitlerova třetí říše dohodly na dělení Polska.

Expertní tým se také zaměří na pád carského režimu a vítězství bolševické revoluce v roce 1917. Na příští rok připadá sté výročí této historické události a to může podle Ruska odstartovat pokusy o záměrné zkreslování tohoto historického období.

Odborníci doporučují, aby byly v médiích a na internetu soustavně odhalovány pokusy o falzifikaci dějin a aby se na této kampani podílely i další postsovětské státy. Mělo by také vzniknout centrum pro plánování, organizaci a realizaci strategických informačních operací.

Témata:  Rusko Československo

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 12:54

Babiš sepsul migrační pakt EU. Fialu a Rakušana obvinil ze zrady na Česku

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy