Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Norsko v nebezpečí? Země se může stát cílem jaderného útoku, zní z Ruska

Oslo
Oslo
Foto: Pixabay

Oslo/Moskva – Jeden z klíčových mužů ruské obrany říká, že rozmístění amerického loďstva v oblasti norského Værnes je součástí amerického posilování a součástí „globálního útoku", a varoval, že Norsko se může stát cílem potenciálního jaderného útoku. Informuje o tom norská verze serveru The Local.

Frants Klintsevitsj, místopředseda ruské obranného a bezpečnostního výboru, řekl stanici TV2, že Rusko pohlíží na přítomnost 330 amerických mariňáků v Norsku jako na přímou vojenskou hrozbu, která vyžaduje reakci.

Klintsevitsj, který je považován za jednoho z nejvlivnějších ruských obranných politiků, řekl, že Norsko nyní může být přidáno na „seznam cílů pro naše strategické zbraně". „Pro Norsko a Nory je to velmi nebezpečné," řekl.

„Jak bychom na to měli reagovat? Nikdy předtím jsme Norsko na seznamu cílů pro naše strategické zbraně neměli. Ale pokud se to vyvine, bude norská populace trpět," varoval. „Protože musíme reagovat na konečné vojenské hrozby," dodal Klintsevitsj.

Rusko již několikrát kritizovalo plány rozmístění 330 amerických vojáků v norském Værnes. Norská ministryně obrany Ine Eriksen Søreideová tuto kritiku odmítla a trvá na tom, že nasazení amerických vojáků neznamená vznik americké vojenské základny, spíše prý jde o zkušební provoz, který bude v průběhu roku 2017 vyhodnocen.

„Neexistuje žádný objektivní důvod, proč by Rusové měli reagovat. Ale Rusové reagují v současné době ve stejným způsobem na téměř vše, co země NATO dělají," řekla Søreideová.

Před vstupem do NATO v roce 1949 Norsko mírnilo obavy ruské tím, že slíbilo neotevřít své území pro cizí bojové jednotky na dlouhou dobu, pokud nebude napadeno či ohroženo útokem. Norská vláda tvrdí, že vojáci NATO jsou v zemi pravidelně školení a že rozmístění vojsk se nerovná otevření stálé americké základny.

USA má v Norsku má obrovské množství vojenské techniky - zejména v tunelech vykopaných v horách - ale žádné vojáky.

Témata:  Norsko Rusko U.S. Marines

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:49

Soud s Trumpem startuje. 12 porotců rozhodne o jeho osudu

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy