reklama

První případ nákazy virem Zika byl v USA vyhlášen v únoru v Dallasu. "Většina z toho, co víme, není uklidňující. Vše, co o tom viru víme, je znepokojivější, než jsme si zpočátku mysleli," řekla v pondělí v Bílém domě Anne Schuchatová z amerického Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC).

Prezident Barack Obama letos požádal Kongres o mimořádných 1,9 miliardy dolarů (45 miliardy korun) na boj proti tomuto viru. USA minulý týden oznámily, že prozatím budou využívány peníze z fondu vyčleněného původně na výzkum viru ebola, v němž bylo 589 milionů dolarů.

Doktor Anthony Fauci z amerického Národního ústavu zdraví (NIH) řekl, že to je dočasné a nevyhovující řešení. Podle něj se teprve nedávno zjistilo, do jaké míry je virus Zika zřejmě fatální pro vývoj mozku lidského plodu.

Existuje také několik zpráv o tom, že virus může vyvolat neurologické potíže i u dospělých. Vědci virus Zika spojují také s předčasnými porody, potraty, potížemi očí a dalšími komplikacemi v době těhotenství.

Začal rovněž výzkum, který má objasnit, zda virus nesouvisí s Guillain-Barrého syndromem, při němž je postižena periferní nervová soustava a který může vést až k ochrnutí. Nedávno jeden brazilský výzkumný tým ohlásil případ dvou pacientů nakažených zikou, u nichž se projevil zánět mozku a poškození nervových buněk podobné jako u roztroušené sklerózy.