Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci v USA alarmují, virus Zika se bude rozšiřovat mnohem více

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixabay

Washington - Podle amerických expertů je virus Zika daleko nebezpečnější, než se dosud myslelo. Komáři, kteří nákazu šíří, se mohou přesunout do mnohem většího počtu států USA.

První případ nákazy virem Zika byl v USA vyhlášen v únoru v Dallasu. "Většina z toho, co víme, není uklidňující. Vše, co o tom viru víme, je znepokojivější, než jsme si zpočátku mysleli," řekla v pondělí v Bílém domě Anne Schuchatová z amerického Střediska pro kontrolu nemocí a prevenci (CDC).

Prezident Barack Obama letos požádal Kongres o mimořádných 1,9 miliardy dolarů (45 miliardy korun) na boj proti tomuto viru. USA minulý týden oznámily, že prozatím budou využívány peníze z fondu vyčleněného původně na výzkum viru ebola, v němž bylo 589 milionů dolarů.

Doktor Anthony Fauci z amerického Národního ústavu zdraví (NIH) řekl, že to je dočasné a nevyhovující řešení. Podle něj se teprve nedávno zjistilo, do jaké míry je virus Zika zřejmě fatální pro vývoj mozku lidského plodu.

Existuje také několik zpráv o tom, že virus může vyvolat neurologické potíže i u dospělých. Vědci virus Zika spojují také s předčasnými porody, potraty, potížemi očí a dalšími komplikacemi v době těhotenství.

Začal rovněž výzkum, který má objasnit, zda virus nesouvisí s Guillain-Barrého syndromem, při němž je postižena periferní nervová soustava a který může vést až k ochrnutí. Nedávno jeden brazilský výzkumný tým ohlásil případ dvou pacientů nakažených zikou, u nichž se projevil zánět mozku a poškození nervových buněk podobné jako u roztroušené sklerózy.

Témata:  virus Zika USA komáři

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.