Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zvolí se již na Ukrajině nová vláda? Koalice má dostatek hlasů

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: kmu.gov.ua **www.kmu.gov.ua**

Kyjev - Zbylé dvě strany ukrajinské vládní koalice, Blok Petra Porošenka (BPP) a Lidová fronta (LF) odstupujícího premiéra, se chystají v parlamentu schválit Jaceňukovu demisi a pak možná i zvolit novou vládu.

Novým premiérem se patrně stane dosavadní předseda parlamentu osmatřicetiletý Volodymyr Hrojsman, který je členem BPP. Podle některých poslanců za Porošenkův blok má koalice ve 450členném zákonodárném sboru dostatečný počet 226 hlasů, aby Hrojsmana a jeho kabinet po potvrzení Jaceňukovy demise schválila.

Pokud jde o navržené kandidáty do Hrojsmanovy vlády, parlamentní skupina BPP s nimi už při ranním zasedání vyslovila souhlas. Podle seznamu, který se v radě objevil, by na svých místech měli zůstat ministři vnitra, spravedlnosti, zahraničí, obrany a informací.

Nově bude obsazen důležitý post ministra financí, který by po Natalji Jareskové měl převzít Oleksandr Danyljuk. V souvislosti s touto funkcí se v uplynulých dnech spekulovalo i o bývalém slovenském politikovi Ivanu Miklošovi. Ten dnes v prohlášení potvrdil, že novým ukrajinským ministrem financí nebude.

Během dnešního zasedání ukrajinské Nejvyšší rady oznámil anonym, že v objektu parlamentu je bomba. Specialisté ale žádnou nálož nenašli a policie sdělila, že výhrůžný telefonát přišel z Ruska.

Témata:  Ukrajina Arsenij Jaceňuk

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 17:27

Zeman se omluvil Šarapatkovi za dehonestující výrok

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy