Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Meng Chung-wej se stal novým šéfem Interpolu

Interpol
Interpol
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Lyon/Peking - Meng Chung-wej, náměstek ministra čínské veřejné bezpečnosti, byl dnes zvolen novým šéfem Interpolu. To podle britského listu The Guardian vyvolává obavy, že by Peking mohl začít pronásledovat disidenty po celém světě.

Rada Interpolu zvolila Menga na zasedání na indonéském ostrově Bali. Bude mít čtyřletý mandát. Jeho předchůdkyní je Francouzka Mireille Ballestrazziová. "Jde o prvního Číňana, který bude tuto funkci zastávat," uvedla zpravodajská agentura Nová Čína.

Meng v minulosti působil jako zástupce šéfa čínské ozbrojené policie. Tyto polovojenské jednotky jsou často nasazovány v konfliktních oblastech, včetně Tibetu, hranice se Severní Koreou nebo Ujgurské autonomní oblasti Sin-ťiang.

"Je to mimořádně znepokojivé, vzhledem k dlouhodobým snahám Číny využívat Interpol k zatýkání disidentů a uprchlíků v zahraničí," uvedl šéf východoasijské pobočky organizace na ochranu lidských práv Amnesty International Nicholas Bequelin. "Čínská policie porušuje lidská práva, například vynucuje ze zatčených osob doznání a používá mučení," dodal.

Zvolení Menga přichází v době, kdy se čínský prezident Si Ťin-pching snaží zintenzivnit svou čtyřletou protikorupční kampaň. V roce 2014 Čína vydala seznam stovky svých nejhledanějších občanů, kteří jsou podezřelí z korupce a uprchli do zahraničí. Západní země se ale často zdráhají s Čínou v tomto ohledu spolupracovat. Mnohdy odmítly Číně vydat podezřelé. Čínské úřady totiž zemím, ze kterých mají podezřelí být vydáni, neposkytují důkazy o jejich vině.

Témata:  Interpol Čína AI (Amnesty International)

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy