Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chodorkovského hnutí Otevřené Rusko se připravuje na pád Putina

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Helsinky - Opoziční hnutí Otevřené Rusko Michaila Chorodorkovského dnes na zřizovacím sjezdu v Helsinkách přijalo program pro nejbližší léta, který se dělí na dvě části: před a po pádu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Otevřené Rusko zdůrazňuje, že se nechystá s ruskými úřady bojovat, protože "režim se zničí sám", uvedla BBC na svém ruskojazyčném webu.

"Naším úkolem je připravit změny. Ruské dějiny ukazují, že politické změny v naší zemi začínají rychle a nečekaně, a proto je nutné se na ně předem připravit. Začínáme s touto prací," sdělil jeden z předáků hnutí Vladimir Kara-Murza mladší. Jde o syna stejnojmenného disidenta a novináře.

"Zakládáme nikoliv politickou stranu, ale hnutí. V našich řadách jsou lidé s různými politickými názory. Ale všechny nás sjednocuje, že odmítáme bezpráví, svévoli, cenzuru a také zdroj všech těchto problémů, kterým je to, že nedochází ke střídání u moci," dodal.

Než nadejdou politické změny, hodlá Otevřené Rusko poskytovat právní pomoc pronásledovaným aktivistům, monitorovat práci poslanců, odhalovat korupci, podporovat protesty a kampaně občanské neposlušnosti. V plánu je také vytvoření vlastních médií.

Další část programu se týká situace po pádu nynějšího režimu, kdy se nástupce nynějšího prezidenta Vladimira Putina nevypořádá s krizí, kterou po svém předchůdci zdědí. V tu chvíli se má podle hnutí moci chopit "koalice společensky významných sil, která vytvoří vládu pro přechodné období". Program zdůrazňuje, jak je důležité nepřipustit znovuzrození autoritářského režimu.

"Viděli jsme zprávy v médiích. Říct se dá jen jedno: projekty připravují lidé, kteří se nezvratně odtrhli od Ruska, od toho, co se tu děje, od pořadu dne v politice," prohlásil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov o programu "Namísto Putina".

Témata:  Michail Chodorkovskij 1 Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy