Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Chodorkovského hnutí Otevřené Rusko se připravuje na pád Putina

Vladimir Putin, ruský prezident
Vladimir Putin, ruský prezident
Foto: kremlin.ru

Helsinky - Opoziční hnutí Otevřené Rusko Michaila Chorodorkovského dnes na zřizovacím sjezdu v Helsinkách přijalo program pro nejbližší léta, který se dělí na dvě části: před a po pádu režimu ruského prezidenta Vladimira Putina.

Otevřené Rusko zdůrazňuje, že se nechystá s ruskými úřady bojovat, protože "režim se zničí sám", uvedla BBC na svém ruskojazyčném webu.

"Naším úkolem je připravit změny. Ruské dějiny ukazují, že politické změny v naší zemi začínají rychle a nečekaně, a proto je nutné se na ně předem připravit. Začínáme s touto prací," sdělil jeden z předáků hnutí Vladimir Kara-Murza mladší. Jde o syna stejnojmenného disidenta a novináře.

"Zakládáme nikoliv politickou stranu, ale hnutí. V našich řadách jsou lidé s různými politickými názory. Ale všechny nás sjednocuje, že odmítáme bezpráví, svévoli, cenzuru a také zdroj všech těchto problémů, kterým je to, že nedochází ke střídání u moci," dodal.

Než nadejdou politické změny, hodlá Otevřené Rusko poskytovat právní pomoc pronásledovaným aktivistům, monitorovat práci poslanců, odhalovat korupci, podporovat protesty a kampaně občanské neposlušnosti. V plánu je také vytvoření vlastních médií.

Další část programu se týká situace po pádu nynějšího režimu, kdy se nástupce nynějšího prezidenta Vladimira Putina nevypořádá s krizí, kterou po svém předchůdci zdědí. V tu chvíli se má podle hnutí moci chopit "koalice společensky významných sil, která vytvoří vládu pro přechodné období". Program zdůrazňuje, jak je důležité nepřipustit znovuzrození autoritářského režimu.

"Viděli jsme zprávy v médiích. Říct se dá jen jedno: projekty připravují lidé, kteří se nezvratně odtrhli od Ruska, od toho, co se tu děje, od pořadu dne v politice," prohlásil Putinův mluvčí Dmitrij Peskov o programu "Namísto Putina".

Témata:  Michail Chodorkovskij 1 Rusko Vladimír Putin

Aktuálně se děje

16. dubna 2024 19:44

Podle Stanjury ODS nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy

Vláda Petra Fialy ve Sněmovně

Vláda rozhodla o pokračování podpory firmám, které exportují na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.