Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové se bojí. Počet útoků roste

Muslimové
Muslimové
Foto: Pixabay

Atlanta - Počet zločinů z nenávisti v USA strmě roste. Nahlášených trestných činů proti muslimům bylo loni nejvíc od období, které následovalo po teroristických útocích z 11. září 2001. Statistiku dnes zveřejnila FBI.

V roce 2015 bylo zaregistrováno 257 činů namířených proti muslimům, což představuje nárůst 67 procent oproti roku 2014. Počet nenávistných činů namířených proti muslimům v roce 2015 je druhý největší po roce 2001, kdy jich bylo po teroristických útocích v New Yorku nahlášeno 451.

Za zvýšeným počtem nahlášených trestných činů může stát skutečnost, že oběti častěji případy hlásí. Možné také je, že policie tyto případy lépe monitoruje a eviduje.

Celkový počet nahlášených zločinů z nenávisti vzrostl z 5479 v roce 2014 na 5850 v roce 2015. Počet nábožensky motivovaných nenávistných činů ve stejném období vzrostl o 23 procent.

Nejvíce náboženské nesnášenlivosti je v USA namířeno proti Židům. Činy namířené proti této komunitě představují 53 procent z celkového počtu hlášených případů. Mezi rokem 2014 a 2015 počet těchto případů vzrostl o devět procent.

Údaje FBI byly zveřejněny v období velkého společenského napětí v důsledku vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách.

Ve státě New York někdo namaloval na zeď studentské koleje hákový kříž s nápisem Trump. Na škole v Pensylvánii pochodovala za pokřiku "bílá síla" skupina studentů s transparentem, který podporoval Trumpa. V Chicagu naopak černoši zaútočili na bělocha, zatímco přihlížející dav křičel "ty jsi volil Trumpa".

Témata:  USA muslimové FBI Federální úřad pro vyšetřování (Federal Bureau of Investigation)

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:23

Ukrajina může podle CIA prohrát válku s Ruskem ještě letos

Ukrajina může do konce letošního roku přehrát válku s Ruskem, pokud jí Spojené státy neposkytnou další vojenskou pomoc, varoval ve čtvrtek šéf americké Ústřední zpravodajské služby (CIA) Bill Burns. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy