Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Žádná změna nebude, oznámila Stanfordská univerzita poté, co si 90 procent žáků stěžovalo

Vlajka Spojených států Amerických
Vlajka Spojených států Amerických
Foto: Mariusz Stankowski / INCORP images

Stanford - Stanfordská univerzita odmítla vyhovět přání 90 procent studentů, kteří chtěli novou verzi svého průzkumu o sexuálním obtěžování/napadení.

Průzkum prováděla univerzita loni a dotazoval se tamějších vysokoškoláků a absolventů na četnost sexuálního násilí na akademické půdě a zda důvěřují tomu, že budou činy správně prošetřovány.

Studenti však kritizovali nedostatečné vymezení pojmu sexuální napadení (definice zněla, že za útok je považováno, když oběť je schopna vyjádřit nesouhlas či když pachatel hrozí použitím násilí) a také to, že byla čísla pro muže i ženy sečtena dohromady. Proto podle nich vyšlo nízké číslo 1,9 % (při rozdělení by procento v případě žen vzrostlo na 4,7). Průzkum v roce 2015 ukázal, že jen 2,7 % těch, které se setkaly s útokem ohlásily sexuální napadení. Žádali proto změnu tohoto růzkumu, pro bylo 90 % studentů.

Podobný průzkum proběhl na různých univerzitách v USA poté a to na výzvu vlády. Podle Stanford Daily začaly snahy studentů změnit tento průzkum již v lednu, až nyní však přišlo negativní vyjádření.

"I když univerzita může i nadále ignorovat drtivou podporu pro nový průzkum, tato kampaň není u konce," uvedl student a vedoucí kampaně Matthew Cohen pro Huffington Post. Podle mluvčí univerzity, Lisy Lapinové, by byl však nový průzkum nákladný a pokud by byl proveden příliš brzy po tom původním, bylo by to kontraproduktivní a mohl by poskytnout nepřesná data.

Témata:  USA univerzity sexuální obtěžování

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy