Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Poradcem národní bezpečnosti by se mohl stát exšéf rozvědky, usiluje o bližší vztahy s Ruskem

Bílý dům, Washington D.C., USA
Bílý dům, Washington D.C., USA
Foto: Pixabay

Washington - Penzionovaný generálporučík Michael Flynn by se mohl stát v týmu Donalda Trumpa poradcem národní bezpečnosti. Je zastáncem tvrdšího postupu proti Islámskému státu a usiluje o zblížení s Ruskem. Vycházející hvězda republikánů Nikki Haleyová by se mohla stát šéfkou diplomacie.

"Když vás prezident USA požádá, abyste sloužili vlasti, je jen jedna možná odpověď," uvedl anonymní zdroj blízký Trumpově týmu. Flynn se ale zatím nevyjádřil, zda funkci přijme.

Bývalý šéf vojenské rozvědky DIA Flynn, jemuž bude příští měsíc osmapadesát let, byl blízkým poradcem Trumpa v předvolební kampani. V minulosti proslul jako břitký kritik Obamovy administrativy.

V rámci příprav na sestavení své administrativy Trump ve čtvrtek jednal i s někdejším ministrem zahraničí a nositelem Nobelovy ceny za mír Henrym Kissingerem.

Budoucí americký prezident se ve čtvrtek setkal i s guvérnérkou Jižní Karolíny Nikki Haleyovou (44), o níž se spekuluje jako o možné ministryni zahraničí. Dcera indických imigrantů byla kritičkou Trumpa v jeho předvolební kampani, nakonec ale hlasovala pro něj. Haleyová se v minulosti veřejně vyslovila proti ubytovávání syrských uprchlíků v Jižní Karolíně. Je také kritičkou Obamovy reformy zdravotního pojištění.

Trump nabídl post ministra spravedlnosti alabamskému senátorovi Jeffu Sessionsovi. S odvoláním na zdroje v Trumpově štábu o tom informovaly televize CBS News a agentura Bloomberg. Mluvčí Republikánské strany Sean Spicer, který s Trumpem spolupracuje, informaci odmítl potvrdit. "Dokud to Donald Trump neřekne, není to oficiální," prohlásil Spicer.

Manažerka Trumpovy kampaně Kellyanne Conwayová uvedla, že očekává první oznámení o výběru členů nové administrativy "před či těsně po Dni díkůvzdání". Ten letos připadá na 24. listopadu.

Témata:  Donald Trump USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.