reklama

Erdogan to podle agentury DPA prohlásil v Pákistánu, kde je na státní návštěvě. Turecký prezident během projevu v pákistánském parlamentu také uvedl, že Západ podporuje tureckého duchovního Fethullah Gülena žijícího v USA, kurdské povstalce povstalce a hnutí Islámský stát.

"Západ nyní stojí po boku Islámského státu. Vidíme, že zbraně v jejich rukou jsou západního původu. Je třeba se mít na pozoru, protože toto jednání je namířeno proti islámskému světu. Musíme se jim postavit společně," řekl Erdogan ve svém půlhodinovém projevu.

Pákistánský premiér Naváz Šaríf uvedl, že jeho země stojí po boku "charismatického" Erdogana v jeho úsilí vést Turecko směrem k hospodářskému rozvoji a politické stabilitě.

"Podporujeme našeho bratra při posilování turecké demokracie," prohlásil Šaríf s odkazem na Erdoganova opatření po neúspěšném pokusu o vojenský puč.

Erdogan přijel do pákistánského hlavního města Islámábádu na dvoudenní státní návštěvu. Na tiskové konferenci opět zdůraznil, že za neúspěšným červencovým pokusem o převrat stála Gülenova "teroristická organizace". Šaríf a Erdogan uvedli, že do konce roku 2017 podepíší dvoustrannou dohodu o svobodném obchodu.