Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jedlička má zakázaný vstup do svého státu Liberland. Jeho ministr je navíc podvodník

Vít Jedlička
Vít Jedlička
Foto: Reprofoto YouTube

Londýn - Samozvaný stát Liberland stíhá jeden skandál za druhým. Podle britské televize BBC má na území, ležící mezi Srbskem a Chorvatskem, zakladatel "státu" Vít Jedlička zakázaný vstup. Ukázalo se navíc, že jeden z jeho "ministrů" je podvodník.

Mezi Chorvatskem a Srbskem leží území, k němuž se údajně nikdo nehlásí. Vít Jedlička na něm proto vyhlásil samozvaný stát Liberland, který se ale nedočkal podpory ostatních států. Země se navíc rozléhá na pouhých 7 kilometrech čtverečních a velkou část územé tvoří bažiny.

Řada lidí však jeho úsilí podporuje a od vzniku v roce 2015 podalo žádost o občanství téměř půl milionu lidí. Jedlička dokonce jmenoval svůj kabinet a velvyslance, kteří chtějí otevřít ambasády po celém světě. 

Problém však nastává ve chvíli, kdy by se někdo pokusil na území vstoupit. Ačkoliv o něj okolní státy nejeví nijak velký zájem, vstup na něj nepovolují, a to ani Jedličkovi. "Prezident" své země by tak mohl být zatčen, jakmile by se do ní pokusil dostat, a to už se dříve také stalo. Od letošního léta má navíc zakázaný vstup i do Chorvatska.

Problém má také se svou vládou. "Ministrem zahraničí" Liberlandu byl zvolen Jose Miguel Maschietto, který reportérovi BBC řekl, že se zúčastnil mírové operace OSN v Kosovu. Televize ale vzhledem k jeho nízkému věku zjistila, že to není pravda.

Maschietto se také podle BBC v roce 2013 na doporučení ekvádorské ambasády málem stal honorárním konzulem Ekvádoru v Praze. Vystupoval tehdy dokonce jako klavírní virtuos, než se zjistilo, že ačkoliv hraje na piano, tak průměrně. 

Reportér BBC na tyto skutečnosti Jedličku upozornil a ten Maschietta odvolal. Naopak chtěl zaměstnat reportéra jako agenta tajných služeb, ale to se mu nepovedlo. Podle BBC totiž Jedlička svou snahu sice myslí upřímně, žije ale mimo realitu.

Témata:  Liberland Vít Jedlička

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.