Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Dva Češi zadržení v Turecku čekají ve vazbě na soud

Markéta Všelichová a Miroslav Farkas
Markéta Všelichová a Miroslav Farkas
Foto: EuroZpravy.CZ | Fotokoláž

Ankara - Dva čeští občané, Markéta Všelichová a Miroslav Farkas, zadržení v Turecku kvůli údajné příslušnosti ke kurdským milicím jsou obviněni z poskytování zbraní a budou souzeni. Napsal to turecký list Hürriyet. Podrobnější informace o zatčení Čechů se liší.

Turecké média tvrdí se Češi loni připojili ke kurdským milicím YPG. Agentura Anadolu dnes napsala, že z kontaktů obou zatčených na sociálních sítích se dá vyvodit, že v Evropě organizovali protitureckou propagandu. Vycestovali prý několikrát do Sýrie a do Iráku. Dvojice prý uvedla, že prošla výcvikem v německých speciálních silách a ve francouzské legii.

YPG jsou ozbrojenou složkou Strany demokratické unie (PYD), která hájí politické zájmy syrských Kurdů. Ankara ji ale považuje za odnož turecké Strany kurdských pracujících (PKK), která je v Turecku řazená k teroristickým skupinám. PYD letos otevřela v Praze své evropské zastoupení, i když ČR syrský Kurdistán neuznává.

Podle mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaely Lagronové byli zadrženi 13. listopadu, když chtěli překročit hranici z Turecka do Iráku. Turecký tisk napsal, že mířili ze Sýrie do Turecka v oblasti jihoturecké provincie Şirnak, která hraničí jak se Sýrií, tak s Irákem.

List Daily Sabah uvedl, že oba byli zatčeni tento týden ve středu, deník Hürriyet hovoří o 13. listopadu, tedy neděli. Anadolu uvedla, že Češi byli zatčeni v pondělí na přechodu Habur, který je v provincii Şirnak na hranici s Irákem.

Témata:  Češi zadržení v Turecku

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy