reklama

Rodiče dívky se rozvedli v roce 2008. Otec od té doby nebyl s dcerou v kontaktu, snažil se o něj až od loňského roku, kdy se o nemoci dítěte dozvěděl.

"Je mi jen 14 let a vím, že umírám. Kryoprezervace mi ale dává šanci, že budu vyléčena a probuzena, i když to může být za stovky let. Nechci být pohřbena do země. Chci žít déle," napsala dívka soudci. Ten ji před její smrtí v nemocnici navštívil, protože se kvůli špatnému zdravotnímu stavu nemohla slyšení zúčastnit.

O verdiktu, jehož znění bylo zveřejněno až nyní kvůli citlivosti kauzy, řekl, že není posudkem správnosti či špatnosti kryoniky, nýbrž řeší spor mezi rodiči.

Otec posmrtné zmrazení dcery dlouho odmítal. Pochyboval o úspěšnosti takové procedury a tvrdil, že dívka po možném uzdravení třeba za 200 let již nebude mít na světě rodinu, což ji může dostat do zoufalé situace. Nakonec ale prohlásil, že přání dcery bude respektovat.

Dívčino tělo bylo převezeno do Spojených států, kde se o jeho uchování postarala soukromá společnost. The Guardian uvedl, že zmrazení stálo v přepočtu zhruba 1,2 milionu korun.

Některé země zmrazení považují za nelegální nakládání s lidskými pozůstatky, naopak v USA je takový postup možný. Uchovat je možné nejen celé tělo, ale i jen hlavu s mozkem.