Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Japonsku hrozí další otřesy, evakuovalo se přes 40 tisíc lidí

Japonsko decimovalo zemětřesení o síle až 6,5 stupně (15. dubna 2016) Fotogalerie +3
Japonsko decimovalo zemětřesení o síle až 6,5 stupně (15. dubna 2016)
Foto: ČTK/Profimedia

Tokio - Nejméně devět lidí zemřelo při sérii zemětřesení o síle až 6,5 stupně, které postihlo ve čtvrtek jihozápad Japonska. Zraněných je podle místních úřadů přes 800. Během zemětřesení spadlo 19 budov. Varování před tsunami nebylo vydáno, nicméně podle japonského meteorologického úřadu hrozí další otřesy.

Zem se začala otřásat ve 21:26 místního času na ostrově Kjúšú. Hlavní otřes měl sílu 6.5 stupňů a trval přes dvacet sekund. Při otřesech zemřelo nejméně devět lidí, nejvíce ve Městě Mashiki, které je přibližně 15 kilometrů od města Kumamoto.

Zraněných je podle portálu Japantimes kolem 860, japonské úřady nechaly evakuovat přes 40 tisíc lidí. Je možné, že zraněných ještě přibude. Tisíce domácností jsou po zemětřesení bez dodávek elektřiny a plynu.

"Otřesy byly tak silné, že jsem nemohl stát," popsal průběh zemětřesení portálu Japantimes Hironobu Kosaki. "Tohle je zemětřesení, které se zastaví až za delší dobu," uvedl pro CNN meteorolog Chad Myers.

Podle dostupných zpráv jsou nehlásí japonské nukleární škody, nicméně zůstávají v pohotovostním režimu. Důvodem je zemětřesení, které zasáhlo Japonsko v březnu roku 2011. Během zemětřesení vznikla ohromná tsunami, která zasáhla nukleární elektrárnu Fukushima Daiichi a způsobila fatální škody

Témata:  Japonsko zemětřesení v Japonsku

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 20:13

Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy

Prezident Petr Pavel nadále plánuje pořádat jednání ohledně důchodové reformy a nevylučuje možnost svolání kulatého stolu s představiteli tripartity a odborníky. Tuto možnost zmínil na tiskové konferenci a navrhuje termín na přelomu května a června. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy