Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příměří v Jemenu bylo ukončeno, boje v Jemenu opět pokračují

Vlajka Jemenu
Vlajka Jemenu
Foto: Pixabay

San'á - Válka v Jemenu mezi Saudskou Arábií vedenou mezinárodní vojenskou koalicí a šíitskými povstalci pokračuje. Dvoudenní klid zbraní byl porušen, každá ze stran z toho obviňuje tu druhou. Mluvčí vojenské koalice řekl pro televizní síť al-Arabíja, že koalice se nebude pokoušet obnovit dočasné příměří.

48 hodinový klid zbraní byl jednostranně vyhlášen v pátek Saudskou koalicí. Jednalo se o přestávku v téměř dvou letech bojů od zahájení vojenské ofenzívy Saudskou Arábii v březnu 2015. Saudská Arábie zformovala mezinárodní koalici na popud prezidenta Abdar Rabbúa Mansúra Hádího, vyhnaného hútijskými rebely, podporujícím předchozího prezidenta Aliho Abdullaha Zalehá. Hádí uprchl do Saúdské Arábie.

Během 20-měsíční konfliktu bylo zabito více než 10.000 lidí a vysídleny více než tři miliony. Rebelové i přes veškeré úsilí koalice stále ovládají většinu Yemenu, včetně hlavního města San'á. Podle svědectví obyvatel koalice bombardovala vojenské základny umístěné na hoře poskytující vyhlídku na město. Síla explozí otřásla budovy v několika městských čtvrtích.

Generálmajor Ahmed Asseri, mluvčí koalice, řekl v neděli Al-Džazíre, že letecké nálety byly spuštěny v reakci na porušování dočasného smíru ze strany povstalců. "Řekli jsme jim, že pokud přesunou své pozemní vojenské jednotky, pokud se pokusí získat pozici, tak bude následovat odezva," řekl Asseri. Asseri obviňuje Hútije, že pokračují v střelbě na civilní místa. Podle Asseriho se Hútiové dopustili 180 přestoupení v prvních 10 hodinách dočasného příměří.

Rajeh Badi, mluvčí jemenské exilové vlády, se odmítl vyjádřit k navrhovanému rozmístění pozorovatelů, ale uvedl, že porušování dočasného smíření ze strany Hútijů jeho prodloužení činí nesmyslným. Mluvčí jemenské pro- hútijské armády uvedl v prohlášení, že koalice a síly podporující Hadiho porušily příměří 114krát a že její síly si „vyhradily právo reagovat na porušování a zneužívání agrese".

Během návštěvy sousedního Omanu minulé úterý, americký ministr zahraničí John Kerry oznámil, že obě strany se dohodly na dohodě, prostřednictvím které by Hútíové opustily velká města Jemenu a frakce by vytvořily vládu národní jednoty. Exilová vláda však uvedla, že ohledně takové dohodě nebyla konzultována a protestuje proti požadavkům, aby se Hútiové stáhli z měst, které ukořistily již od roku 2014. Hútiové taktéž řekli, že klid zbraní byl navrženo tak, aby tak, aby podkopalo dohodu dosaženou v Ománu.

Témata:  Jemen Saúdská Arábie Mansúr Hádí

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:15

Zasedání Rady NATO – Ukrajina proběhne už v pátek, hlavním tématem bude protivzdušná obrana

Zasedání Rady NATO – Ukrajina, o které požádal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, se uskuteční v pátek. Zelenskyj by měl jednat s ministry obrany členských zemí Aliance, oznámil její generální tajemník Jens Stoltenberg.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy