Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Syrská armáda postupuje v Halabu nemilosrdně. Lidé začali utíkat

Sýrie, ilustrační foto
Sýrie, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Damašek - OSN tento týden přestala v Halabu rozdělovat humanitární příděly, protože její zásoby došly. Syrská armáda, jejíž postup je k civilistům nemilosrdný, dnes vyzvala povstalce, aby otevřeli své sklady a rozdali lidem potraviny.

Za týden intenzivních bojů v Halabu zemřely desítky lidí, tvrdí SOHR. Armáda tento týden prolomila obranu ve čtvrti Masákin Hanánú v severní části povstalci ovládané části města. Vojsko čtvrť bombarduje a civilisté začali prchat směrem na jih. "Hledáme pro ně neobydlené domy, abychom je mohli ubytovat," řekl člen správy čtvrti Masákin Hanánú.

Ramí Abdar Rahmán ze SOHR řekl, že libanonský Hizballáh, který bojuje na straně syrské armády, už obsadil třetinu Masákin Hanánú.

Syrská armáda dnes oznámila, že povstalci mají k dispozici sklady s jídlem. Zda je tato informace pravdivá, ale není možné ověřit. Armáda rovněž oznámila, že vzhledem k rychlému vývoji na bojišti začala cvičit novou jednotku dobrovolníků. "Oznamujeme, že v reakci na rychlý vývoj událostí a na podporu úspěchů ozbrojených sil byl vytvořen pátý úderný oddíl dobrovolníků," sdělila armáda. Povstalce obvinila, že brání civilistům z východu města odejít.

Diplomaté v OSN označují postup syrské armády, která útočí na východní Halab, za nelítostný. Šéf humanitárních operací Stephen O'Brien řekl, že armáda má především občany chránit, a to bez ohledu na to, zda civilisté souhlasí s politiky, nebo ne.

Syrský ministr zahraničí Valíd Mualim dnes řekl ruské delegaci, která je v Damašku, že Sýrie potřebuje pomoc v podobě obilí a pohonných hmot. Řekl také, že ruské podniky budou mít přednost při sjednávání kontraktů k obnově Sýrie. Rusové, které vedl vicepremiér Dmitrij Rogozin, se sešli i s prezidentem Bašárem Asadem.

Témata:  Sýrie OSN (Organizace spojených národů)

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 21:04

Češi pracují na zajištění další munice pro Ukrajinu, přiznal Fiala

Česko má nasmlouváno 180 tisíc kusů dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu a pracuje na zajištění dalších 300 tisíc kusů, prozradil premiér Petr Fiala (ODS) britskému deníku Financial Times. Evropa musí podle Fialy posílit také vlastní obranu.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy