reklama

Za Fillona se nově veřejně postavili například expremiér Edouard Balladur, starosta Troyes a bývalý ministr François Baroin, předseda poslanecké skupiny hlavní pravicové strany Republikáni a řada poslanců strany. Již dříve ho podpořil i někdejší prezident Nicolas Sarkozy.

Alain Juppé, který skončil v nedělnch primárkách na druhém místě, se snaží bořit obraz Fillona coby velkého reformátora připomínáním, že jeho soupeř byl léta premiérem prezidenta Sarkozyho. "Když někdo zůstane pět let ministerským předsedou prezidenta republiky, tak zcela zodpovídá za to, co se udělalo," řekl v televizní stanici TF1 Juppé.

 

Juppého podpořili ze spolustraníků především Nathalie Kosciusková-Morizetová a Jean-François Copé. V prvním kole primárek sice nezískali mnoho hlasů, ale jejich symbolická váha má svou důležitost. Význam by mohl mít postoj, který zaujal šéf strany MoDem Bayrou. Pohrozil, že v případě zvolení Fillona kandidátem pravice bude také kandidovat v prezidentských volbách.

Finalisté primárek francouzské pravice plánují na dnešní večer první velká shromáždění před nedělním rozhodujícím kolem. Fillon se setká s voliči u Lyonu, Alain Juppé v Toulouse.