Ukrajinský pilot málem zabil přihlížejícího diváka (1:23) | video: YouTube

Kdo zhlédl video, musí jen nechápavě kroutit hlavou. Co ta tím stojí? Klukovina? Recese? Hloupost? Chvilkové bezvědomí pilota? Jen málo chybělo do katastrofy. Ze záběrů z mobilního telefonu jednoho z diváků běhá mráz po zádech. Vidíme, jak se dvě „sedmadvacítky" snáší k vzletové a přistávací dráze. Na první pohled zaujme malá rychlost strojů. Zatímco pilot jednoho SU přidává plyn a zahajuje opětovné stoupání, pilot druhého stroje se v ten moment zřejmě zbláznil.

Jeden ze strojů překvapivě mění směr a jen pár metrů nad zemí letí rovnou nad diváky. Kriticky nízká rychlost činí Súčko nestabilním. Divák na zemi tuší možnou tragédii a rychle utíká, zrovna když je letadlo nad ním. Paradoxně to vypadá, že běží rovnou do dráhy mnohatunovému stroji. Buď zakopne, nebo se dostává do sil působených zvířeným vzduchem, snad částečně i od motorů stroje, a padá k zemi. Na letoun v ten okamžik zřejmě působí tzv. „ekranový" efekt. Je to jako když pod položený list papíru na stole fouknete. Papír se „přisaje" ke stolu. Je však mezi ním a povrchem „vzduchový film", po němž papír klouže jako sáně po sněhu. Vzhledem k nízké rychlosti stroje a tomuto efektu, dále k velkému úhlu náběhu, Suhoji Su-27 hrozila další fenomén, známý jako „stall effect". Při dosažení kriticky nízké rychlosti řada letadel přechází do vývrtky a volného pádu.

Možná, že od fatálního neštěstí zachránila pilota zdařilá konstrukce letadla či dobrá náhoda. V minulosti se na Ukrajině již odehrála jedna z největších leteckých nehod s účastí diváků. Na letecké show ve Sknilově nedaleko města Lvov se 27. července 2002 dostal z podivných příčin do velkých problémů rovněž Su-27 ukrajinského letectva. Pilot a navigátor tohoto letadla předváděli ve vzduchu neuvěřitelné manévry. Pak následoval osudný loping (v rusko-ukrajinské terminologii: „mrtvá smyčka"). Tento manévr je pojmenovaný po slavném letci Pjotru Něstěrovovi, který je pohřben v Kyjevě. V roce 2002 posádka přehlídkového Su-27 po provedeném lopingu ztratila vztlak. Vzduchové proudnice se odtrhly od letadla, které začalo padat.

Byla to opět malá výška a nedostatečná rychlost, které tehdy vedly k neštěstí. Letadlo spadlo do lidí a ještě na zemi se hořící stroj valil skrz diváky. Neštěstí si vyžádalo tenkrát oběti na životech.

Čerstvé video ze sociálních sítí, na něž upozorňuje portál Inosmi svědčí, že pilot měl spíše štěstí, než že by předváděl leteckou bravuru. Poté co málem ztratil vztlak a málem došlo k pádu, přece jen přidal plyn, nabral rychlost a „vrávoravě" se zařadil do formace ke svému kolegovi a opětovně i on nabral bezpečnou výšku.

Jestli jsou výkony ruských avanturistů přičítání čiré vodce, pak by český čtenář mohl vědět, že jejím protějškem je na Ukrajině tzv. „horilka", u nás známá jako pálenka. Pokud vás napadne někdy účastnit se leteckých show, mějte na paměti, že v leteckém světě neplatí bezpečné heslo pro automobilové motoristy „pomalu a při zemi". Letadlo letí, jen když má potřebnou rychlost a výšku.

Dramatický manévr ukrajinského Su-27 a kotoul diváka na zemi nápadně připomněly záběr z legendárního filmu Alfreda Hitchcocka Na sever severozápadní linkou. Hrdina na stříbrném plátně v osobě Carryho Granta se jen o fous vyhnul splašenému dvouplošníku, který mu usiloval o život. Tento retro thriller doporučujeme ke zhlédnutí.

– Globe24.cz

100

Mládek chce nové průmyslové zóny, Jurečka je proti

Čtěte dále