Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Domácí násilí? Běžná věc, domnívá se většina Evropanů

Násilí, ilustrační fotografie
Násilí, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Brusel - Téměř tři čtvrtiny obyvatel Evropské unie si myslí, že domácí násilí na ženách je v jejich zemi běžné. Skoro pětina Evropanů se domnívá, že oběť agresora mnohdy vyprovokovala.

Více než čtvrtina si myslí, že nedobrovolný sex může být za určitých okolností ospravedlněn. Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění Eurobarometr, který u příležitosti dnešního Světového dne proti násilí na ženách zveřejnila tento týden Evropská komise.

Pohled Evropanů na tento problém, s nímž hodlá Evropská komise příští rok intenzivně bojovat nejrůznějšími aktivitami, se ale výrazně liší podle regionů. Východoevropské země, jako je například Rumunsko či Maďarsko, se v průzkumu provedeném na vzorku skoro 30.000 obyvatel EU ukázaly jako nejvíce shovívavé. Naopak severské státy byly v tomto ohledu nejkritičtější.

Například na otázku, zda se dá ospravedlnit nedobrovolný sex v případě, že jeho oběť byla opilá či zdrogovaná, odpovědělo v Rumunsku kladně 30 procent respondentů. V Maďarsku jich bylo 24 procent, v Bulharsku a Lotyšsku 20 procent. Naopak ve Švédsku, Finsku, Dánsku a Španělsku souhlasily jen asi dvě procenta dotázaných, v České republice to bylo 12 procent účastníků průzkumu.

Podobný rozdíl je patrný také u otázky, zda se dá ospravedlnit nedobrovolný sexuální styk, pokud jde daná osoba s někým domů, například po večírku. Mezi rumunskými respondenty to schválilo 26 procent a mezi maďarskými a lotyšskými 20 procent lidí, v případě České republiky to bylo 18 procent. Naopak ze Španělů a Švédů odpověděly kladně jen tři procenta dotázaných.

Provokativní oblečení považuje za důvod k ospravedlnění nedobrovolného sexu čtvrtina Rumunů, 21 procent Maďarů a 20 procent Malťanů; ale jen dvě procenta Švédů, Dánů a Španělů. V případě Čechů odpovědělo kladně deset procent dotázaných.

Témata:  průzkumy domácí násilí týrání

Aktuálně se děje

17. dubna 2024 9:59

V Bruselu dnes odstartuje summit EU, bude se jednat o Ukrajině i Íránu

Dnes večer v Bruselu začíná mimořádný summit EU, kde se šéfové států a vlád zaměří na situaci na Ukrajině, Blízkém východě, vztahy s Tureckem a konkurenceschopnost Evropské unie. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy