Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Fidel zemřel? Mysleli jsme, že bude žít navždy. To nemůže být pravda. Svět reaguje na smrt Castra

Fidel Carsto zachycen v rozhovoru s univerzitním studentem
Fidel Carsto zachycen v rozhovoru s univerzitním studentem
Foto: cubadebate.cu

Miami - Zatímco obyvatelé Habany na zprávu o smrti bývalého vůdce Fidela Castra reagují se smutkem, v americkém Miami začal dav tančit a bušit do pánví.

V Miami, domově početné kubánské exulantské komunity, mnozí lidé začali slavit a odpalovat zábavní pyrotechniku.

Kubánci v Miami se scházejí v restauracích a na mnoha veřejných místech, sdělil BBC Luis Luis Fajardo z Miami. "Valná většina americké kubánské komunity je velmi ostře vyhraněná proti Fidelovi i Raúlovi Castrovým. Když se v 90. letech minulého století zhroutil Sovětský svaz, zažívali Kubánci obrovské těžkosti. Mnoho lidí teď říká, že když je Fidel Castro mrtvý, mohla by Kuba zažít změny, po jakých volali," dodal.

Diametrálně odlišná nálada zavládla v Havaně. "Je to tragédie," řekla zdravotní sestra Dayan Montalvová (22). "Všichni jsme s ním vyrůstali. Ta zpráva, kterou jsme se právě dozvěděli, mě opravdu ranila."

"Jsem z toho hodně rozrušená. Bez ohledu na cokoli byl veřejnou osobností, kterou celý svět respektoval a miloval," citoval Reuters studentku z Havany Sariel Valdespinová. Carlos Rodríguez (15) byl v havanské čtvrti Miramar, když se dozvěděl o Castrově úmrtí. "Fidel? Fidel?" prohlásil a nevěřícně se udeřil do čela. "Vždycky jsme si mysleli, že bude žít navždy. To nemůže být pravda."

Agentura Reuters připravila výběr jeho citátů Fidela Castra:

"Odsuďte mě. Na tom nezáleží. Historie mě rehabilituje." Castro v roce 1953, kdy se jako mladý právník sám hájil před soudem za téměř sebevražedný útok na vojenská kasárna Moncada ve městě Santiago de Cuba.

"Nepomýšlím na to, že bych si oholil vousy, protože jsem na svůj plnovous zvyklý a navíc tento plnovous hodně znamená pro mou zemi. Až vyplníme náš slib dobré vlády, pak si ho oholím." Castro v rozhovoru z roku 1959 pro televizní stanici CBS, který poskytl 30 dní po revoluci.

"Revoluce není procházka růžovou zahradou. Revoluce je boj mezi budoucností a minulostí." Castro v roce 1959.

"Už dávno jsem dospěl k závěru, že poslední oběť, kterou musím udělat pro zdraví kubánské veřejnosti, je přestat kouřit. A zase tolik mi to nechybí." Castro v prosinci 1985 poté, co oznámil, že přestal kouřit doutníky.

"Nikdy jsem neviděl rozpor mezi idejemi, které zastávám, a idejemi onoho symbolu, oné mimořádné postavy (Ježíše Krista)." Castro v roce 1985.

"Musíme se držet faktů. A jednoduše řečeno, socialistický tábor se zhroutil." Castro v roce 1991.

"Jedním z největších přínosů revoluce je, že dokonce i naše prostitutky mají vysokoškolské vzdělání." Castro v dokumentu Comandante režiséra Olivera Stonea z roku 2003.

"Kubánský model už nefunguje ani pro nás." Castro v roce 2010 v rozhovoru s americkým novinářem Jeffreym Goldbergem. Castro později tvrdil, že jeho poznámka byla vytržená z kontextu.

Témata:  Fidel Castro Kuba USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 19:49

Očkování za 50 let zachránilo přes 150 milionů životů, odhadla WHO

Za uplynulé půlstoletí se díky celosvětovému úsilí v oblasti očkování podařilo zachránit alespoň 154 milionů životů, uvedla ve středu Světová zdravotnická organizace (WHO). Experti zmínili, že největší přínos očkování je patrný u malých dětí. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy