Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuvajťané si vybírají nové zákonodárce, zemi trápí nízké ceny ropy

Těžba ropy
Těžba ropy
Foto: Pixabay

Kuvajt - Občané Kuvajtu dnes volí nové zákonodárce, o padesát poslaneckých míst usilují bezmála tři stovky kandidátů. Emír šajch Sabah Ahmad Džábir Sabah rozpustil parlament letos v říjnu a zároveň rezignovala i vláda.

Hlavním předvolebním tématem byla úporná opatření, která kabinet přijal kvůli celosvětově nízkým cenám ropy. Hospodářství země se totiž opírá především o ropné bohatství.

Veřejnost nesla nelibě, když vláda zvýšila ceny státem dotovaného benzinu a omezila některé další výhody. Občané se obávají, že by mohli přijít o bezplatné vzdělávání nebo zdravotní péči. Nový parlament by měl rozhodovat o reformách, které pomohou srovnat schodek rozpočtu.

Naposledy Kuvajťané volili parlament v roce 2013. Letos kandidují i představitelé opozice.

Témata:  Kuvajt ropa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.