Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Cruz zvítězil ve Wyomingu, získal všech 14 delegátů

Cruz, Ted (kandidát na prezidenta USA)
Cruz, Ted (kandidát na prezidenta USA)
Foto: Gage Skidmore

Cheyenne – Velký úspěch zaznamenal ve státě Wyoming konzervativní republikánský uchazeč o nominaci na prezidenta USA Ted Cruz. Na sobotním sjezdu tamní republikánské strany získal všech 14 delegátů.

Už v březnu Cruzovi tamní vnitrostranické volby přidělily devět z 12 kandidátských hlasů, takže z tohoto státu může počítat nejméně s 23 z celkových 29 delegátů přidělených v tomto státě.

Proces rozdělování delegátů ve Wyomingu má několik stupňů, vrcholem je formálně červencový celoamerický nominační sjezd Republikánské strany. S výběrem delegátů v tomto státě se začalo na počátku března hlasováním na okrskové úrovni, z něhož vzešla delegace pro okresní stranické sjezdy.

Na nich se později v březnu rozhodovalo o 12 z celkových 29 delegátů. Na sobotním celostátním sjezdu republikáni přerozdělili dalších 14 delegátů. Zbývající tři delegátské hlasy jsou vyčleněny pro vedení strany, kteří vystupují jako nezávislí, mohou tak hlasovat podle svého uvážení.

Republikánský favorit Donald Trump ve Wyomingu získal nejméně jeden delegátský hlas, a to již v březnu. Jeden hlas tehdy obdržel i Marco Rubio, který mezitím z kampaně odstoupil. Zbývající dvanáctý delegátský post zůstal v březnu nepřiřazený.

Cruzovi podle AP pomohla cílená volební kampaň. Trump naopak příliš pozornosti Wyomingu nevěnoval. V sobotu pro stanici Fox News uvedl, že zde nehodlal utratit miliony dolarů na úplatky, aby si zajistil podporu.

Komplikovaný proces volby byl také v Coloradu, které má 37 delegátů. Už teď je jasné, že 30 z nich připadlo Cruzovi.

Témata:  Ted Cruz USA volby v USA

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:21

Izrael pokračuje s přípravami ofenzivy do Rafáhu. Už staví stany pro civilisty

Izrael se podle tamních médií brzy chystá provést ofenzivu do města Rafáh na jihu Pásma Gazy, kde je podle armády poslední bašta palestinského teroristického hnutí Hamás. Tel Aviv už zahájil přípravy na evakuaci civilistů. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy